Περικοπή 10% στη βουλευτική αποζημίωση και κατάργηση του αφορολόγητου

Περικοπή 10% στη βουλευτική αποζημίωση και κατάργηση του αφορολόγητου

«Μαχαίρι» στα προκλητικά βουλευτικά προνόμια, που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει να πειράξει, έρχεται να βάλει το σχέδιο του νέου Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης προωθεί μείωση της τάξης του 10% στη βασική βουλευτική αποζημίωση αλλά και πλήρη φορολογική εξομοίωση των μελών του Κοινοβουλίου με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.

Με τον τρόπο αυτό θέλει αφενός να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τελείωσε η εποχή που οι βουλευτές απολάμβαναν μια ιδιότυπη ασυλία χωρίς να τους αγγίζουν οι περικοπές και όλα τα επώδυνα μέτρα που πλήττουν όλα τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Αφετέρου, επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των πόρων που είναι εξίσου βασικό ζητούμενο για την λειτουργία μιας Βουλής απαλλαγμένης από υπέρογκα έξοδα, τα οποία επίσης πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Αξίζει να τονισθεί ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου (σύμφωνα με το Ζ’ Ψήφισμα του 1975, το οποίο έχει συνταγματική ισχύ) και μέχρι σήμερα θεωρούταν ότι δεν μπορεί να συζητείται καν μια ενδεχόμενη μείωση της.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι βουλευτές να είχαν υποστεί άλλου είδους περικοπές, όπως μειώσεις στο αφορολόγητο, σε επιδόματα και στις αποζημιώσεις από συμμετοχές επιτροπών, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση και ένας πρόεδρος Βουλής έρχεται να περικόψει τη βασική βουλευτική αποζημίωση.

Ταυτόχρονα με το «μαχαίρι» στη βασική αποζημίωση, τέλος μπαίνει και στο αφορολόγητο που απολάμβαναν οι εκπρόσωποι του λαού.  Σύμφωνα με το σχέδιο Βούτση, θα υπάρξει πλήρης φορολογική εξομοίωση με τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς, παρά τη μείωση του αφορολόγητου των βουλευτών τα τελευταία χρόνια, το 25% των απολαβών τους παραμένει φορολογικά αλώβητο.

Στόχος του νέου Πρόεδρου της Βουλής είναι να επιφέρει μια σειρά ριζοσπαστικών αλλά ουσιαστικών αλλαγών στις  λειτουργίες, τους πόρους, τα οργανογράμματα και την αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλίου, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό αλλά κανείς δεν είχε τη θέληση ή την υπευθυνότητα να τις προωθήσει και να τις εκτελέσει.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσης εκφράζει την βεβαιότητα ότι
η παρούσα Βουλή, πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της, θα σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο της «μαύρης» 6ετίας των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...