Περισσότερους φόρους και περικοπές φέρνει το 2016

Περισσότερους φόρους και περικοπές φέρνει το 2016

Νέα μέτρα λιτότητας 4 δισ. ευρώ  πριν τελειώσει το 2016 

Τι φανερώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά

 Νέα μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή.  Τα νούμερα είναι σαφή και φανερώνουν πως τόσα χρειάζονται για  να κλείσει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Παρά την αύξηση των φόρων και την μείωση των Δημόσιων Δαπανών, για το επόμενο έτος   προβλέπεται ύφεση 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25,8%. Αν και τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν πριν την ψήφιση του τελικού προϋπολογισμού, παραμένει σταθερός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,5% που προβλέπει το μνημόνιο.

Έρχονται «ψαλίδια» στις δαπάνες του Δημοσίου

Το 1,8  δισ. ευρώ από αυτές τις περικοπές,  θα έρθουν με την μείωση των δαπανών. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μία μεγάλη σειρά από «ψαλίδια», με πρώτο της μείωσης κατά 400 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών και κατά 50% της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης (-105 εκατ. ευρώ).  Η πιο επώδυνες περικοπές, θα έρθουν στην συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη του Δημοσίου για την στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων προϋπολογίζεται μόνο στα 987,3 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα η αύξηση των εσόδων και η είσπραξη οφειλών

 Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων της επόμενης χρονιάς υπολογίζονται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Πρώτος ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που ανεβαίνει στα 1,4 δισ. ευρώ, την εισφορά αλληλεγγύης αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ και την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις κατά 360 εκατ. ευρώ.

 Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έσπευσε να ολοκληρώσει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

 Σύμφωνα με το υπουργείο, στο προσχέδιο αποτυπώνεται η σειρά των προτεραιοτήτων  της κυβέρνησης «για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Το οικονομικό επιτελείο, τονίζει πως από την κυβέρνηση έγινε «προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Όμως με του φόρους να ανεβαίνουν και τους μισθούς και τις συντάξεις να ακολουθούν μία σταθερά πτωτική πορεία, τα περιθώρια του ελληνικού λαού να υπομείνει περισσότερο μνημόνιο εξαντλούνται.

Για το επόμενο έτος, «ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση».

Τον επόμενο χρόνο θα βρεθούν στο δρόμο των ελλήνων πολιτών, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες το υπουργείο ξεχωρίζει για την φορολογική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση, τις ακόλουθες.

Οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική:

–   στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,

–   στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

–   στην  αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

–   στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,

–   στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και

–   στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση:                           

–   στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,

–   στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και

–   στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, θα γίνουν μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα στενά περιθώρια ευελιξίας που υπάρχουν στην δημοσιονομική πολιτική. Από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν μία σειρά από κινήσεις για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα.

    Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015.

    Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...