Περιστέρη: Μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε νέα

Περιστέρη: Μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε νέα
Επιμένει ότι ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκό χαρακτηρίζοντας «παραφιλολογίες» τις περί του αντιθέτου απόψεις – «Είναι απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα» – Μενδώνη: Υπάρχουν ενδείξεις τυμβωρυχίας αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πού έφτασαν οι τυμβωρύχοι

Υπομονή το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα ζητά η επικεφαλής της ομαδάς των αρχαιολογών στον τύμβο Καστά Κατερίνα Περιστέρη με δήλωσή της στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος.

Αφήνει ωστόσο και ένα «παράθυρο» για ευχάριστες ειδήσεις σχετικά με τον «ένοικο» του μεγάλου θολωτού τάφου «ίσως και νωρίτερα».

Η κυρία Περιστέρη επανέλαβε, επίσης, την άποψή της ότι ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός συνεχίζοντας την ιδιότυπη «βεντέτα» με την αρχαιολόγο Όλγα Παλαγγιά την οποία «φωτογραφίζει» χωρίς να κατονομάζει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις περί ρωμαϊκού τάφου είναι «παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ.» επιμένει η κυρία Περιστέρη η οποία περιγράφει τις μοναδικές στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα στην Αμφίπολη. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».

Μενδώνη: Μπήκαν τυμβωρύχοι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πού έφτασαν

Για ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης έκανε λόγο για πρώτη φορά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρά το γεγονός ότι η ίδια σε δηλώσεις της τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει ότι οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BHMA FM υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας αλλά όπως είπε «μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Μιλώντας για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών που συνεχίζονται με προσεκτικά βήματα στον τρίτο θάλαμο, η κυρία Μενδώνη επανέλαβε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο οδηγεί κάπου γιατί, όπως εξήγησε, «διαφορετικά δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα».

Η ανασκαφή, συνέχισε η κυρία Μενδώνη, στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο συνεχίζεται με τη βοήθεια υποστηλώσεων προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να γίνει με ασφάλεια η είσοδος των επιστημόνων και του συνεργείου στον τρίτο θάλαμο.

Επισήμανε ακόμα ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή «θα μας απασχολήσει για πάρα πολλά χρόνια» κάνοντας λόγο για μια σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών στα μέχρι στιγμής ευρήματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...