Πετρόπουλος: Μειώσεις στις συντάξεις υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Πετρόπουλος: Μειώσεις στις συντάξεις υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

«Κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος στον RealFM 97,8.  Με το θέμα των συντάξεων να βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα και την κυβέρνηση να προετοιμάζει τη μη εφαρμογή του μέτρο μείωσή τους από την πρωτοχρονιά του 2019, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το δικό του σχέδιο, που σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε, ότι «η πρόταση της ΝΔ για εισφορά 15% αντί 20% στην κύρια ασφάλιση   θα προκαλέσει  μείωση στα έσοδα για τις κύριες συντάξεις ύψος 2 δις το χρόνο». Σύμφωνα με παράδειγμα που έδωσε,  «αν η εισφορά για την κύρια σύνταξη μειωθεί από το 20% στο 15%, συνταξιούχος  που βγήκε στη σύνταξη με εισόδημα ετήσιο 20.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης, θα χάσει 288 ευρώ μηνιαίως».

Αναφορικά με το σχέδιο Μητσοτάκη για   ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, «δηλαδή, οι νέοι να μπουν στο νέο σύστημα και οι παλιοί να  μείνουν εκεί που ήταν»,  ο Αναστάσιος Πετρόπουλος  υπογράμμισε ότι «πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το  ΛΕΠΕΤΕ, όπου οι νέοι μπήκαν στο ΙΚΑ και οι παλιοί έμειναν στο ταμείο της Εθνικής τράπεζας. Από τον Δεκέμβρη δεν πληρώνονται καθόλου επικουρική. Το ίδιο γίνεται και με το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ». Εδικά για  τις επικουρικές, υπογράμμισε ότι η  μεταβατική περίοδος που λέει η Ν.Δ,  σημαίνει ότι «θα πρέπει να βρεθούν 55 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο».  Επιπλέον, «επειδή μιλάμε για αναδιανομή και αλληλεγγύη των γενεών,  αυτό το χαρακτηριστικό που πρέπει να κυριαρχεί στην κοινωνική ασφάλιση καταργείται…

Ο κ. Μητσοτάκης τι υπόσχεται ακριβώς; Μειώσεις στις συντάξεις; Το έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό», συμπλήρωσε. «Ενα σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι ένα σύστημα αλληλεγγύης από όλους για όλους. Ένα σύστημα γενικό, καθολικό και υποχρεωτικό. Αυτό λέει το Σύνταγμά μας. Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει την κατάργηση της Συνταγματικής προστασίας στην κοινωνική ασφάλιση. Έχουμε χάσει 63 δις από το 2010 και μετά. Δεν υπάρχουν περιθώρια να παίζουμε με την υγεία και τη σύνταξη των ανθρώπων», κατέληξε.  

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσωπικές διαφορές στις συντάξεις από την 1/1/2019,   ο Αναστάσιος  Πετρόπουλος σημείωσε  ότι «χωρίς την περικοπή των προσωπικών διαφορών η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι πολύ πιο κάτω από το 16,2% που είχε συμφωνηθεί από το πρώτο μνημόνιο  . Από εκεί και πέρα είναι θέμα μιας έντιμης σχέσης που έχουμε με την άλλη πλευρά να μην ανακοινώνουμε κάτι προτού το συζητήσουμε».

Για τις ελαφρύνσεις των εισφορών μη μισθωτών, ο κ. Υφυπουργός υπενθύμισε ότι «τα  88% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνουν ακόμα μικρότερη εισφορά από ό,τι πλήρωναν πριν» και διευκρίνισε  ότι «παρεμβαίνουμε για την ελάφρυνση ενός   ποσοστού  12% οι οποίοι είχαν μια μεγαλύτερη επιβάρυνση. «Έλεγα ότι ακόμα κι αν είναι ελάχιστοι οφείλουμε να δούμε αυτό το θέμα αφού πρώτα θεμελιωθεί ο ΕΦΚΑ και γίνει ισχυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως «έχουμε καλά αποτελέσματα και νομίζω ότι θα υπάρξει περιθώριο και γι’ αυτούς που δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των οφειλών τους». Τέλος ανακοίνωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342618-Petropoylos-Meioseis-stis-syntaxeis-yposchetai-o-K-Metsotakes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...