Πιέσεις Τσακαλώτου στο Eurogroup για ελάφρυνση του χρέους

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πιέσεις για να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που προβλέπεται στην νέα συμφωνία με τους δανειστές και  τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που επεξεργάζεται ο ESM, για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο! Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους άλλους δεκαοκτώ υπουργούς δεν έφερε αντίρρηση, ούτε οι Γερμανοί!

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση, μετά τα μηνύματα του Eurogroup, για επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων πριν από τον Οκτώβριο! Οι δανειστές ξεκαθάρισαν, πως η υπό-δόση των 2,8 δις ευρώ, παύει να είναι διαθέσιμη για την χώρα μας στο τέλος Οκτωβρίου! Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως τα μέτρα, είναι σημαντικά για την έναρξη της 2ης αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος! Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε την κατάσταση, καθώς οι Έλληνες έχουν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί!

Αισιόδοξη η ελληνική πλευρά, με κύκλους του υπουργείο Οικονομικών να κάνουν λόγο για εξαιρετικό κλίμα στο συμβούλιο της Μπρατισλάβα και ο υπουργός Οικονομικών, να παρουσιάζει στους ομολόγους τους από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στοιχεία που δείχνουν την καλή πορεία της οικονομίας και να  δεσμεύεται για ταχεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Όπως επισημένουν οι ίδιες πηγές, στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι «εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».  Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές  1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.  Όσον αφορά στο χρέος η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

 

Τρέξτε τα προαπαιτούμενα, το μήνυμα  Ντάισελμπλουμ

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως χάθηκε χρόνος στα προαπαιτούμενα, αλλά η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό (…) Και αυτό είναι θετικό» Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ, είπε πως σήμερα δεν είχαμε λόγο να μπούμε σε βάθος σε αυτή την συζήτηση, η συμφωνία που έχουμε ισχύει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και στο μέλλον, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως και τα αποτελέσματα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέος (DSA) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ESM έχει εντολές από τον Μάιο να προχωρήσει και «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα».

Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, χαρακτήρισε ατυχή την εξέλιξη, αλλά όπως είπε πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να βγάλει τις αποφάσεις της. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν αμφισβητεί τα νούμερα της Eurostat.

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις

Οι αποστολές των δανειστών στην Αθήνα, ξεκινούν την άλλη εβδομάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικων και νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά να μην δραματοποιούμε τα πράγματα», τόνισε καθώς, έχει υπάρξει επιτάχυνση στην υλοποίηση των μέτρων από την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν «τρέχουν», επεσήμανε ο Γάλλος πολιτικός.

Κερέ (ΕΚΤ): Η βιωσιμότητα του χρέους,  συμφέρει Ελλάδα και Ευρώπη

Επείγουσα ανάγκη, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ιδιαίτερα στον κλάδο των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας. Κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως «Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», δήλωσε.

Ρέγκλινγκ (ESM): Εργαζόμαστε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Τεχνικά έτοιμος να εκταμιεύσει την υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά περιμένει τα προαπαιτούμενα, δήλωσε ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στην συνέχεια, επεσήμανε ότι Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα». Όπως είπε, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάι και να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τέλος επανέλαβε πως ο ESM εξεργάζεται τα μέτρα  για το χρέος, «Εργαζόμαστε σκληρά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, εφαρμόζοντας την εντολή του Eurogroup» είπε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...