Πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ, θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα!

Πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ, θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα!

 Ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή. Το οικονομικό επιτελείο, έχει συμπεριλάβει και πλήθος συμφωνημένων και ψηφισμένων παρεμβάσεων, με αύξηση εισφορών και αλλαγές σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Πάντως, κατά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, τόνισε ότι πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό εντός προγράμματος, αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό, για έξοδο από τον κύκλο των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018.

Χουλιαράκης: O τελευταίος προϋπολογισμός των μνημονίων!

 «Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» ξεκαθάρισε ο κ. Χουλιαράκης, κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα «που θα αξιοποιήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Προεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που παρέλαβε το προσχέδιο, τόνισε ότι «ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες».

Πως θα μοιραστούν τα 823 εκατ. της υπεραπόδοσης, στους πολίτες!

Σύμφωνα με τα νούμερα της ελληνικής Οικονομίας, όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, αλλά στην οδό Νίκης, εκτιμούν ότι τα ξεπεραστούν, με αποτέλεσμα η υπεραπόδοση, να επιστραφεί στη φορολογική βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το 2017, που ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί στο 1,75% και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στο τέλος του έτους, θα φτάσει στο 2,21%. Αυτό σημαίνει υπεραπόδοση 823 εκατ. ευρώ, που όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα επιστραφεί στους πολίτες, είτε μέσω της κοινωνικής πολιτικής (μέρισμα), είτε μέσω αναπτυξιακών δράσεων, είτε με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιστραφεί όπως πέρσι στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, καθώς υπάρχει σχετική συμφωνία με τους θεσμους.

Ισχυρή ανάπτυξη 2,4% και μείωση της ανεργίας, στο 19% το 2018

 Τα νούμερα φαίνονται αισιόδοξα, αλλά δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του 2016, που με στόχο 0,5% επετεύχθη πλεόνασμα της τάξης του 3,9%, δεν είναι πολύ μακριά.  Το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,4%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας στο 19% και πληθωρισμό 1,2%. Το χρέος αναμένεται να φτάσει το 175,6% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ στα 187,8 δις ευρώ και οι εξαγωγές  αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,7%.

Πλεόνασμα, αλλά και «τρύπα» στα έσοδα 1,8 δις το 2017!

Το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,8% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,21% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ που ενσωματώνεται στο Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει 823 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν πάλι στους πολίτες.  Το ΑΕΠ ανέβηκε στα 181,2 δις  ευρώ, η ανεργία αναμένεται το Δεκέμβριο να μειωθεί στο 20,2%  και ο πληθωρισμός στο 1,2%.

Προβληματισμό φέρνουν στο οικονομικό επιτελείο, τα στοιχεία των εσόδων, που στον τακτικό προϋπολογισμό, αποτυπώνεται  υστέρηση 1,86 δις ευρώ. Αναλυτικά, αυτό «σπάει»  με υποαπόδοση 945 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αύξηση των επιστροφών φόρου που υπάρχει υπέρβαση κατά 1,362 δις ευρώ και η μετακύληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αντί για Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο.

Υπέρβαση 381 εκατ. από τους έμμεσους φόρους

Διαφορετική είναι η εικόνα στους έμμεσους φόρους, που μετά τις αυξήσεις των συντελεστών, έρχεται υπέρβαση του στόχου, κατά 381 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στα ενισχυμένα κατά 296 εκατ. ευρώ έσοδα του ΦΠΑ ποσού από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ, αλλά και η αυξημένη χρήση του πλαστικού χρήματος φαίνεται να αποδίδουν. Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2018 σε 27,652 δις , δηλαδή αύξηση 553 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 ή +1 δις ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.

Ζημιά στα έσοδα, λόγω… υπερφορολόγησης

Η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης το προηγούμενο έτος, όχι μόνο δεν έφερε αύξηση των εσόδων, αλλά αποτέλεσε κίνητρο φοροδιαφυγής, με χιλιάδες φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες ) να δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από το προηγούμενο έτος.  Στο προσχέδιο περιγράφεται η  εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι ενώ το 2016 , έκλεισε με εισπράξεις άμεσων φόρων 21,839 δις ευρώ, μετά τις αλλαγές τα έσοδα έπεσαν!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αλλαγές που έφεραν σημαντικής φορολογική επιβάρυνσης όπως η μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση στο 100% των προκαταβολών φόρου εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και την εισφορά αλληλεγγύης, αλλαγές, που ενώ είχαν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τα έσοδα κατά 1 δις ευρώ, τελικά  το 2017, οι εισπράξεις υποχώρησαν στα 20,373 δις ευρώ, (στόχος 21,525 δις ευρώ).  Με τις νέες παρεμβάσεις που έρχονται το 2018, αναμένεται αύξηση 400 εκατ. ευρώ με τους άμεσους φόρους να αποδίδουν περίπου 1,1 δις λιγότερα από πέρσι!

Τα νέα μέτρα που έρχονται από την Πρωτοχρονιά!

1) Κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες. Αυτό θα ισχύει μόνο αν οι δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος. Αναμένεται όφελος στο δημόσιο 121 εκατ. ευρώ.

 

2) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά. Από 5%, 9% και 17% που είναι τώρα στο 6%, 13% και 24%, που ισχύει για την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

3) Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του ΚΕΑ . Συγκεκριμένα, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ).

 

4) Στον κλάδο της Υγείας, θα υπάρξει Αυστηρή εφαρμογή rebate για τη δαπάνη φαρμάκου  και του Clawback για ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα (188 εκατ. ευρώ)

 

5) «Ψαλίδι» 50% στους πόρους για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης. Εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

 

6) Κατάργηση έκπτωσης για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών (44 εκατ. ευρώ)

 

7) Επιβολή φόρου στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb,

 

8) Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων. Εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

 

9) Φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15%.  Η επιβολή φόρου υπεραξίας επιβάλλεται στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου.

 

10) Επέκταση 1 έτους της εισφοράς στη ναυτιλία (107 εκατ. ευρώ).

 

11) Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.  Από 0,5 ευρώ για 1 ή 2 αστέρια μέχρι και 4 ευρώ για 5 αστέρια.

 

12)  Τέλος, είναι η  αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές. Στόχος όφελος για το Δημόσιο, 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

 

ΝΔ: Ανερμάτιστη ξ οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

 

«Η χώρα σέρνεται», αναφέρει σε δήλωσή του για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, και βουλευτής Φθιώτιδας,  Χρήστος Σταϊκούρας. Τονίζοντας ότι ενώ πέρσι η κυβέρνηση, υποστήριζε ότι η χώρα θα επιτύχει εφέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, σήμερα, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότερος, στο 1,8%, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο, στο 2,2% του ΑΕΠ. Για το πώς επιτυγχάνεται αυτό το «θαύμα», δίνει την ακόλουθη εξήγηση: «η απάντηση είναι οδυνηρή για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους: με νέους – κυρίως έμμεσους – φόρους, με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, με κατασχέσεις και με εσωτερική στάση πληρωμών, ιδιαίτερα με το “πάγωμα” χορήγησης νέων συντάξεων».
 
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανερμάτιστη οικονομική πολιτική», προειδοποιεί ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, έρχονται «νέα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ θα επιβληθούν το 2018, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
            
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια άλλη μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, θα προσελκύσει επενδύσεις και  θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303688-Pleonasma-823-ekat-eyro-tha-moirastei-ta-CHristoygenna ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...