Ποινική δίωξη κατά του Αλ. Μητρόπουλου

Ποινική δίωξη κατά του Αλ. Μητρόπουλου

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου.

Η δίωξη αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής πριν από 16 χρόνια, την οποία καταλογίζει με μηνυτήρια αναφορά της η αρμόδια ΔΟΥ στον κ. Μητρόπουλο ο οποίος φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη για δικηγορική αμοιβή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησε η εισαγγελέας η φοροδιαφυγή αφορά ποσό 427.000 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις πάντως το ποσό που φέρεται να οφείλει ο κ. Μητρόπουλος φθάνει τις 940.000 ευρώ.

Η υπόθεση όπως γράφει το newsit, απασχόλησε την δικαιοσύνη όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή πως δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε επί συγκεκριμένων ενεργειών. Για το θέμα διενεργήθηκε έλεγχος που φαίνεται να κατέληξε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί. Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος πάντως έχει αμφισβητήσει την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στον ΣΔΟΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και στη ΔΟΥ.

Η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε οδηγήσει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος με πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί για κύρια έρευνα σε Τακτικό Ανακριτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής στις 06/09/2015, τα ντοκουμέντα δείχνουν πως ο πρώην α’ αντιπρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ως “φτωχός” ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, όπου και κατέφυγε ώστε να επιτύχει την αναστολή καταβολής του προστίμου, ύψους 940,800,55 ευρώ.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ισχυρίζεται ατο αίτημά του προς την αρμόδια Οικονομική Διεύθυνση ότι τυχόν επιβολή του προστίμου θα καταστρέψει τον ίδιο και την οικογένειά του λόγω της δεινής οικονομικής θέσης του, αλλά και ότι θα επέλθει πολιτικός και κοινωνικός στιγματισμός για τον ίδιο.

Τα έγγραφα ντοκουμένταΑπό τα έγγραφα, ωστόσο, προκύπτουν οι λεπτοί χειρισμοί του Αλέξη Μητρόπουλου μετά την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στις 23 Μαρτίου 2015.
Πηγή φωτό: mega / Έθνος της Κυριακής
Πηγή φωτό: mega / Έθνος της Κυριακής

Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι μετά την εξέταση των στεοιχείων προκύπτει ότι το έτος 2013 περιήλθαν στη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών συμπληρωματικά, νέα στοιχεία για τον φορολογούμενο – ελεύθερο επαγγελματία, ενώ παρατάθηκαν κατά ένα έτος οι προθεσμίες παραγραφής που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η εισήγηση του ΝΣΚ ήταν υπέρ της παραγραφής. Ωστόσο, η συνεδρίαση υπ’ αριθμ. 25 της 30ής Μαρτίου 2015 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους “έκρινε οριστικά ότι το δικαίωμα του Δημοσίου δεν υπέκυψε σε παραγραφή”.Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, ζήτησε την άρση της ασυλίας του βουλευτή προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση φοροδιαφυγής. Επιπλέον, έχει αποφανθεί πλέον για την υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κρίνοντας ότι η υπόθεση δεν έχει παραγραφεί και ο κ. Μητρόπουλος οφείλει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ. 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...