Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο;

Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο;

Η υπερπροσπάθεια των έφηβων κοριτσιών να προβάλουν τη θηλυκότητά τους και αντίστοιχα των αγοριών να προβάλουν τον ανδρισμό τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιούν οι ερευνητές.

 

Τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να υπερτονίσουν τη θηλυκότητά τους είναι πιο πιθανό να κάνουν ηλιοθεραπεία για πολλές ώρες και να καταφύγουν στο τεχνητό μαύρισμα. Παράλληλα, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τη γυμναστική.

 

Τα έφηβα αγόρια, από την άλλη, ξεκινούν το κάπνισμα σε μια προσπάθεια να φανούν πιο αρρενωπά.

 

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μελέτησαν για πρώτη φορά τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων ως προς τον καρκίνο και την υποκειμενική αντίληψη της θηλυκότητας ή του ανδρισμού.

 

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα κοινωνικά πρότυπα που χαρακτηρίζουν τα δύο φύλα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των εφήβων, με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», δηλώνει η ερευνήτρια Άντρεα Ρόμπερτς.

 

«Αν και το τσιγάρο δε συνδέεται άμεσα με τον ανδρισμό ούτε το μαύρισμα με τη θηλυκότητα, οι ιδέες που προωθούν οι αντίστοιχες βιομηχανίες έχουν πείσει τους εφήβους ότι μπορούν να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνει η Ρόμπερτς.

 

Στο νέο ερευνητικό έργο συμμετείχαν 9.435 έφηβοι και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Adolescent Health.

 

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...