Ποιος «γκρεμίζει» το Ευρώ;

Ποιος «γκρεμίζει» το Ευρώ;

Τα νέα για την ψήφιση της ανεξαρτησίας από την Καταλονία και η απάντηση από την κυβέρνηση Ραχόι με την άρση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας ήταν η αρχή της πτώση για το Ισπανικό Χρηματιστήριο, που έκανε πολλούς να αποδώσουν στις εξελίξεις στην Ιβηρική χερσόνησο και την σημαντική πτώση του Ευρώ. Το ισπανικό χρηματιστήριο αντέδρασε πτωτικά με τον ισπανικό IBΕΧ να έφτασε να υποχωρεί 2% αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση και φτάνει έως και τις 10.161,40 μονάδες.  Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ισπανικών ομολόγων κινούνται 4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,591%.
 
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ισπανική Οικονομία, είναι απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες μετά από ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Όμως, πολλοί τις συνδέουν άμεσα και με την σημαντική πτώση του Ευρώ, το οποίο  
έχει επηρεαστεί επίσης αρνητικά με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,6%, στα 1,1588 δολάρια.
 
Σίγουρα, το κοινό νόμισμα θα νιώσει την πίεση από την Ισπανία, αλλά η πτώση ξεκίνησε πολύ πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Εχθές το ευρώ υποχώρησε μισή μονάδα (0,5%) μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα παρατείνει το QE με παράλληλα μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων, όπως ευρύτερα αναμενόταν.
 
Συγκεκριμένα η ισοτιμία έπεσε στα 1,174 δολάρια, πτώση 0,3% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο. Αυτό έγινε μετά από την ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα κόψει στο μισό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από 60 δις ευρώ μηνιαίως, σε 30 δισ. ευρώ, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018
 
Αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «ο ρυθμός μείωσης του QE είναι εναρμονισμένος με τις προσδοκίες της αγοράς και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι τώρα λίγο χαμηλότερα, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις δηλώσεις του Ντράγκι».
 
Η «μάχη» εντός της ευρωζώνης για το μέλλον του Ευρώ έχει ανάψει για τα καλά. Κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με πρώτους του Γερμανούς, ακούν ισχυρές πιέσεις για ένα πιο σκληρό ευρώ, που θα  μοιάζει λίγο με το γερμανικό μάρκο. Εδώ βρίσκουν συμμάχους όπως οι Ολλανδοί, οι Σλοβένοι και οι Αυστριακοί. Από την άλλη πλευρά ο Μάριο Ντράγκι, στηρίζει τις επιλογές στην νομισματική πολιτική, με την συνέχιση της χαλάρωσης, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να επιταχυνθεί η Ανάπτυξη. Οι καρποί αυτών των δράσεων έχουν ήδη γίνει ορατοί, με την Ευρώπη να ξεπερνά τις προβλέπεις και όλα τα κράτη να βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα οι αναλυτές (professional forecasters), προχώρησαν σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στην περίοδο 2017-2019 σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία προβλέπουν κατά μέσο όρο ρυθμούς αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% φέτος, 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, που συνιστούν μία αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας για φέτος και κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για το 2018 και το 2019, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Η μέση μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το 2022 έμεινε σταθερή στο 1,6%.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307219-Poios-gkremizei-to-Eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...