Ποιος είναι ο Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο νεότερος ηγέτης της Ευρώπης

Ποιος είναι ο Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο νεότερος ηγέτης της Ευρώπης

Οι κάλπες των Αυστριακών εκλογών ανέδειξαν σε μεγάλο νικητή το Λαϊκό κόμμα του Σεμπάστιαν Κούρτς.

Μάλιστα, όχι μόνο το κόμμα του 31χρονου πολιτικού ήρθε πρώτο με ποσοστό 31,6% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά με τον Κουρτς στο τιμόνι του, αύξησε κατά 7,6 ολόκληρες μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013,

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. «Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα» είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.

Στις πρώτες δηλώσεις του είπε μάλιστα ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.

Νεότερος κατά 9 χρόνια από το Μακρόν

Ο 31 ετών πολιτικός θα οριστεί Καγκελάριος της Αυστρίας εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους και θα κλέψει από τον Εμανουέλ Μακρόν τον τίτλο του νεότερου ηγέτη της Ευρώπης.

Ο Κουρτς γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1986 και μεγάλωσε στο προάστιο Μέιντλινγκ, όπου και διαμένει ακόμη. Αφού ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του το 2004, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Το 2009 εξελέγη ως επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κούρτς διορίστηκε στη νεοσυσταθείσα του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Τη στιγμή της ορκωμοσίας του, ο Κουρτς ήταν ο νεώτερος ηλικιακά υπουργός από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις στα 27 του χρόνια.

Είναι υπουργός εδώ και έξι χρόνια και κατόρθωσε να επικρατήσει ως το σύμβολο της ανανέωσης.

Στα μέσα Μαίου 2017 ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος ÖVP, το οποίο κατέρρεε στις δημοσκοπήσεις, και έβαλε τέλος σε δέκα χρόνια μεγάλου συνασπισμού με την Αριστερά. Αποκαλούν τον Σεμπάστιαν Κουρτς «Wunderwuzzi» («παιδί-θαύμα») και όλα δείχνουν να του πηγαίνουν κατ’ευχήν.

Μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για καγκελάριος η πρόθεση ψήφου για το ÖVP απογειώθηκε. Ολες οι μετρήσεις έδειχναν τον Σεμπάστιαν Κουρτς να έρχεται πρώτος σε πρόθεση ψήφου έναντι των αντιπάλων του, που είναι ο σοσιαλ-δημοκράτης καγκελάριος Christian Kern και ο ηγέτης της ακροδεξιάς Heinz-Christian Strache (FPÖ), οι οποίοι έχουν τα ίδια ποσοστά.

Ο Κουρτς είναι ψηλός, φοράει κολλητά κοστούμια, χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω, έχει το δικό του στιλ. Εγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών, πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατόρθωσε να αναζωογονήσει τη φλόγα των Συντηρητικών, δίνοντας μια εικόνα εκσυγχρονισμού και χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό.

«Ο κ. Κουρτς έγινε φαν μου, παίρνει τις προτάσεις μου», δήλωνε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία.

Πολλοί προβλέπουν ότι αν το κόμμα του Κουρτς έρθει πρώτο θα συγκυβερνήσει με το ακροδεξιό FPÖ παρότι ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση νίκης «δεν θα αποκλείσουμε κανέναν», θα συζητήσουμε με όλους για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ειε δηλώσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με την γνωστή ηρεμία που τον χαρακτηρίζει ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, η οποία προκαλεί ενθουσιασμό στους ακροατές του.

«Αυτός ο νεαρός βιάζεται περισσότερο από τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε μερικές ημέρες πήρε τον έλεγχο της Δεξιάς στην Αυστρία και προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Σε ηλικία 31 ετών ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να κλέψει από τον Μακρόν τον τίτλο του νεότερου ηγέτη στην Ευρώπη, ακόμη κι αν είναι να επιτρέψει την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία», σημείωνε ένα μήνα πριν το περιοδικό Challenges.

Η Αυστρία βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από πλευράς ανάπτυξης αλλά έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας εξαιτίας του προσφυγικού. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαίρεται ότι είναι από τους πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας να κλείσει ο Βαλκανικός Δρόμος στους μετανάστες, στις αρχές του 2016.

«Είχαμε δίκιο να κλείσουμε τον δρόμο των Βαλκανίων και θα δώσω μάχη ώστε ο άξονας της Μεσογείου να κλείσει επίσης», υπόσχονταν ο Κουρτς στις προεκλογικές του ομιλίες.

Αυστηρή γλώσσα κατά της Ελλάδος για το προσφυγικό

Ο Κουρτς είχε εξαπολύσει ουκ ολίγες επιθέσεις κατά της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές την διετία 2015-2016.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 του μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Τασσόμενος υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στα «Νέα»: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Ενώ είχε δηλώσει επίσης πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου»

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/305511-Poios-einai-o-Sempastian-Koyrts-O-neoteros-egetes-tes-Eyropes ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...