Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των φρούτων και των λαχανικών για να παραμείνουν φρέσκα;

natasatroumpouki

Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν σε αφθονία φρούτα και λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου και το κλασσικό λάθος που κάνουν συναντάται στην αποθήκευση και την συντήρησή τους!

Πολύ συχνά οι νοικοκυρές αφήνουν τα λαχανικά μέσα στην πλαστική σακούλα και τα τοποθετούν απευθείας στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να ζαρώνουν και να χάνουν την φρεσκάδα τους. Βασικός κανόνας για τα φρούτα, ιδιαίτερα τα όξινα, είναι η απομάκρυνση του ενός από το άλλο, για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό, φρέσκα. ‘Ένα απλό παράδειγμα, αποτελούν τα φρούτα τα οποία συνήθως βάζουμε στο ίδιο καλάθι πάνω στο τραπέζι, για να τα βλέπουμε εύκολα και να τα καταναλώνουμε άμεσα! Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα μήλα στα σημεία που έρχονται σε επαφή με τα πορτοκάλια σχηματίζουν λακκούβες και μαύρες κηλίδες σε διάστημα 2-3 ημερών;

Τα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί. Μην τα αποθηκεύετε στο ίδιο συρτάρι στο ψυγείο δίπλα το ένα στο άλλο ή στο ίδιο ντουλάπι. Ο λόγος είναι ότι πολλά φρούτα παράγουν ένα αέριο που λέγεται αιθυλένιο, το οποίο δρα σαν ορμόνη ωρίμανσης και μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση τους.

Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι τα λαχανικά “αναπνέουν”. Γι’ αυτό και η αεροστεγής πλαστική σακούλα είναι η χειρότερη επιλογή για την αποθήκευση των λαχανικών, σύμφωνα με τον Barry Swanson, καθηγητή της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Μη συμπιέζετε πολλά λαχανικά μαζί διότι χρειάζονται χώρο για την κυκλοφορία αέρα για να μην χαλάσουν γρήγορα. Ένας εύκολος τρόπος για να διατηρείτε τα λαχανικά φρέσκα είναι να τα κόβετε σε κομμάτια και να τα βάζετε σε μικρές σακούλες, κατευθείαν στην κατάψυξη. Έτσι, έχετε φρέσκα καρότα (για παράδειγμα) κάθε φορά που μαγειρεύετε, στην ποσότητα που χρειάζεστε, χωρίς να ξεπαγώνετε όλο το ποιόν.

Όσον αφορά τα λαχανικά που καταναλώνονται άμεσα, όπως το μαρούλι και το λάχανο θα πρέπει να ξέρετε ότι το σημαντικότερο βήμα για να τα διατηρήσετε φρέσκα και γεμάτα βιταμίνες είναι να τα πλύνετε και να τα σκουπίσετε με χαρτί για να τραβήξετε την υγρασία. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, σύμφωνα με την Amanda Deering, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα. Και, όπως προείπαμε, μην ξεχνάτε να τα βγάζετε από τις σακούλες τους. Μια πολύ καλή λύση είναι η χρήση μιας λεκάνης με τρύπες σαν σουρωτήρι. Επιτρέπει στα λαχανικά σας να παίρνουν αέρα και ταυτόχρονα στεγνώνουν από την υγρασία.

Εσείς πως αποθηκεύατε μέχρι τώρα τα παρακάτω λαχανικά και φρούτα;

Σκόρδα

Φυλάσσετε τα σκόρδα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα ανοιχτό δοχείο, για να υπάρχει κυκλοφορία του αέρα. Μη βγάζετε τις προστατευτικές ξερές μεμβράνες που τα καλύπτουν. Μπορείτε να τα αποθηκεύετε μαζί με τα κρεμμύδια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια, όπως τα σκόρδα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου σε έναν πάγκο σε σκιερό μέρος και όχι κάτω από το νεροχύτη όπου υπάρχει υγρασία. Δεν θα πρέπει να τα ξεχνάτε στον ήλιο διότι αποκτούν πιο πικρή γεύση. Μην τα βάζουμε ποτέ στο ψυγείο διότι η υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία τα κάνει τα πιο ευαίσθητα και μαλακώνουν γρηγορότερα.

Πατάτες

Οι πατάτες σας θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, όπως και τα κρεμμύδια, αλλά μακριά το ένα από το άλλο ενώ δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο διότι καταστρέφεται το άμυλό τους.

Αγγούρια

Όλοι θέλουμε η χωριάτικη σαλάτα μας να είναι κρύα και δροσερή. Ωστόσο, τα αγγουράκια δεν φαίνεται να “αγαπούν” το κρύο. Οτιδήποτε κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. Αν πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο, μην τα αφήνετε εκεί για περισσότερο από τρεις ημέρες. Τα αγγούρια είναι κι αυτά ευαίσθητα στο αιθυλένιο, έτσι κρατήστε τα μακριά από τις μπανάνες, τα πεπόνια και τις ντομάτες.

Ντομάτες

Κρατήστε τις ντομάτες όπως και τα αγγούρια περισσότερο καιρό εκτός ψυγείου και βάλτε τες λίγη ώρα πριν τις κόψετε για να είναι δροσερές. Το κρύο διασπά τη δομή των κυττάρων τους, κάτι που τις κάνει πολύ μαλακές. Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση μια ντομάτας στο ψυγείο είναι οι 4-6 βαθμοί Κελσίου.

Μπανάνες

Τυλίξτε τις μπανάνες με πλαστικό περιτύλιγμα. Αυτό θα μειώσει την εκπομπή του αιθυλενίου και οι μπανάνες σας θα ωριμάζουν πιο αργά. Μόλις μια μπανάνα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο. Το κρύο θα εμποδίσει την περαιτέρω ωρίμανσή της.

Μήλα και πορτοκάλια

Βάλτε τα στο ψυγείο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε καμία περίπτωση μην τα αποθηκεύετε μαζί στο ίδιο σκεύος ή την ίδια σακούλα. Τα μήλα αντέχουν ακόμα και 6 εβδομάδες εντός ψυγείου και τα πορτοκάλια, 2 με 3 εβδομάδες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...