Πολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου: «Στόχος μας να αναπτυχθούμε… ότι παραμένει στάσιμο προκαλεί μαρασμό»

Η Eν Δελφοίς ανοίγει κύκλο επικοινωνίας (παρουσίασης) με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Φωκίδας, τους οργανισμούς στην ουσία που αποτελούν τα ζωντανά κύτταρά της. Ποια η ιστορία τους, ποιο το έργο και οι στόχοι τους, αλλά και ποιες οι σημαντικότερες στιγμές τους, είναι μερικές από τις ενότητες που θα κληθούν να τοποθετηθούν, αναδεικνύοντας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας την πολύπλευρη δράση τους. Η αρχή γίνεται σήμερα από τα δυτικά του νομού, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευπαλίου, έναν Σύλλογο που δηλώνει δυνατά παρών στα πράγματα της περιοχής του, βάζοντας αρκετά ψηλά τον πήχη.

Ιστορικά στοιχεία του Συλλόγου
Στις 24/01/1981 είκοσι έξι (26) Ευπαλιώτες ανέλαβαν πρωτοβουλία και ίδρυσαν τον ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ με έδρα το Ευπάλιο.

Oι κύριες δράσεις που πραγματοποιεί
Οι σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος αφορούν σεμινάρια και ομιλίες, δημιουργία τμημάτων άθλησης, ζωγραφικής, καθώς και τμημάτων παραδοσιακών χορών. Πραγματοποιεί επίσης χορευτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου για την προβολή και την διάδοση του παραδοσιακού χορού, καλοκαιρινές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, ενώ κατά καιρούς οργανώνει εκδρομές στο εσωτερικό και φέτος για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Παράλληλα ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με συνεχή ενημέρωση, ενώ συμμετέχει και στην τοπική εφημερίδα του χωριού. Καθιερώνει ακόμα νέες εκδηλώσεις και αναβιώνει άλλες που είχαν σταματήσει πριν πολλά χρόνια.
Έχει, με λίγα λόγια, ενεργή συμμετοχή σε ότι συμβαίνει στο χωριό και πάντα σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, τοπικούς συλλόγους και συλλόγους άλλων περιοχών και σωματεία. Πλέον αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο του χωριού με προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερες δραστηριότητες.

Ιεράρχηση των βασικότερων στόχων του
Στόχος του Συλλόγου είναι η προβολή του χωριού και των παραδόσεων του. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των πνευματικών δυνάμεών του, καθώς και η ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του, για μια πραγματική πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής, στο πλαίσιο πάντα των δημοκρατικών και πολιτιστικών αξιών. Η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, σε συνδυασμό με όλα τα νεότερα πολιτιστικά ρεύματα και αξίες. Σκοπός του Συλλόγου είναι ακόμα η διατήρηση της ζωντάνιας του χωριού, αλλά και η ανάπτυξη και η πρόοδός του ώστε να μην παραμείνει στάσιμο, κάτι που συνήθως προκαλεί μαρασμό.

Ο Σύλλογος σήμερα
Ελπίδα, υποστηρικτές και συνοδοιπόροι του συλλόγου αποτελούν τα μέλη του. Στην τελευταία εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη του σημερινού Δ.Σ, ψήφισαν 350 πολίτες του Ευπαλίου, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των εκλογών του Συλλόγου.

Οι σημαντικότερες στιγμές του
-Σημαντικότερες στιγμές, για το σημερινό Δ.Σ του Συλλόγου, είναι η συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά και είχαν τεράστια απήχηση και μεγάλη επιτυχία.
-Η αναβίωση μετά από διάστημα δέκα χρόνων του παραδοσιακού πανηγυριού του Αγίου Πνεύματος στον Αι Γιάννη το Θεολόγο, και η συμβολή μας στη συντήρηση και αναστήλωση του μικρού Βυζαντινού ναού του Άι Γιάννη που χρονολογείται από το 1100 μ.χ.
-Η συμμετοχή μας στην πανελλαδική δράση LETS DO IT, όπου όλοι μαζί καθαρίσαμε και βάψαμε αρκετά σημεία του χωριού μας.
-Το σεμινάριο που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την ΕΕΕΠΦ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας (Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομιακής Φροντίδας), με θέμα «Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ», ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)-ΠΝΙΓΜΟΣ-ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ-ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.
-Και ποιο πρόσφατα η συμμετοχή στην πανφωκική διαμαρτυρία με σκοπό να αποτραπεί η κατάργηση των τμημάτων κατεύθυνσης στο Λύκειο Ευπαλίου. Ήμαστε κοντά στα παιδιά συνοδεύντάς τα στις πορείες που έκαναν στην Άμφισσα και στο Υπουργείο παιδείας στην Αθήνα. Τέλος η πρωτοβουλία του Συλλόγου για την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς των δήμων Δυτικής Αττικής.

Μήνυμα προέδρου: Λαμπρινή Θανασιού- Μπραούνου
Όλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου συνθέτουμε μια δυναμική ομάδα που προσφέρουμε τον χρόνο μας και τις υπηρεσίες μας στην πραγμάτωση των σκοπών μας. Με ομοψυχία, σύμπνοια και με θετική ενέργεια εργαζόμαστε προσηλωμένοι πάντα στο στόχο μας, να αποτελεί ο Σύλλογος ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Σε έναν υγιή Σύλλογο η συνύπαρξη και η συνεργασία όλων των μελών είναι επιτυχία και εγγύηση για το μέλλον του.
Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, θέλουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Όλοι μας, πιστεύω, είμαστε άτομα με όνειρα και ευαισθησίες. Σε ένα κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που καταρρέει γύρω μας, μόνο ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να μείνει αλώβητος, ώστε να μας βοηθήσει να αντέξουμε την κατάρρευση. Γιατί πολιτισμός σημαίνει, κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να «χρωματίσει» τη ζωή του. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Η προσφορά στον πολιτισμό είναι εθελοντική, πάνω από συμφέροντα και ματαιοδοξίες. Ο πολιτισμός δεν έχει απόχρωση.
Ζητάμε από όλους τους Ευπαλιώτες την συμβολή τους με ιδέες και χρήσιμες παρατηρήσεις για την συνεχή ανάπτυξη των δράσεων μας γιατί όλους μας συνδέει κάτι κοινό. Το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό αυτού του τόπου, αλλά κυρίως της αγάπης για το χωριό μας. Ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο, απείρου φυσικού κάλλους, έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση. Έχουμε όμως και χρέος να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας με αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, το περιβάλλον και γενικά την πρόοδο του τόπου μας .

Στοιχεία επικοινωνίας
Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην θέση ´Αμπλα ,
Τηλ επικοινωνίας ‪2634051099, ‬
Σελιδες μας στο fb: Πολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου
Ευπάλιο το blog του Συλλόγου.

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...