Πολλά τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη λέει ο Μ. Ντράγκι!

Πολλά τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη λέει ο Μ. Ντράγκι!

Πολύ υψηλό το επίπεδο των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ESRB Μάριο Ντράγκι, κατά την τοποθέτησή του, στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB). Αν και αναγνώρισε την πρόσφατη πρόοδο, τόνισε ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει, κοντά στο 1 τρις ευρώ. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μείωσε σημαντικά τα κόκκινα ανοίγματα από το τέλος του 2016 τα οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, αγγίζουν τα 101,84 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο), αλλά έχασαν τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια (NPLs), τα οποία έφτασαν τα 72,8 δισ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος του 2016 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους κόκκινα δάνεια ύψους 1 τρις ευρώ (χωρίς τις υποθήκες των δανείων). Όπως ανέφερε στην ομιλία του,  «, αν ληφθούν υπόψη τα ενέχυρα και οι προβλέψεις, το μέσο ποσοστό κάλυψης των NPLs στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 82%», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, τόνισε πως, «πρώτον, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε επιδείνωση της ποιότητας των δανείων των τραπεζών. Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών», ενώ ταυτόχρονα, «εξακολουθούν να παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες».

Ειδικά για αυτές τις αδυναμίες, είπε ότι «περιλαμβάνουν ανεπαρκείς δομές εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, αναποτελεσματικές και υψηλού κόστους διαδικασίες ανάκτησης του χρέους σε ορισμένα κράτη-μέλη και λανθασμένα κίνητρα που εμποδίζουν τη γρήγορη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον σκοπό αυτό, το ESBR έχει προτείνει σειρά μέτρων για τη συμπλήρωση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302207-Polla-ta-kokkina-daneia-sten-Eyrozone-leei-o-M-Ntragki ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...