Πού θα πάει η τιμή του χρυσού – Τι λένε οι αναλυτές

Πού θα πάει η τιμή του χρυσού - Τι λένε οι αναλυτές
Περαιτέρω πτώση του χρυσού «βλέπουν» οι αναλυτές για το επόμενο διάστημα. Που θα φτάσει η τιμή του μετά τα χαμηλά τετραετίας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 διαμορφώνονται οι τιμές του χρυσού, λόγω του ράλι που κατέγραψε το δολάριο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 2,3% στα 1.171,60 δολάρια ανά ουγκιά, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες 5,3%. Το πολύτιμο μέταλλο έχασε 3,7% τον Οκτώβριο και βρίσκεται 3,3% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Η Societe Generale εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα βουτήξει στα 1.000 δολάρια η ουγγιά, καθώς το κόστος του πετρελαίου πέφτει.

«Το σοκ της τιμής του πετρελαίου ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην καθοδική κίνηση στο χρυσό», επισημαίνει η τράπεζα και ο αναλυτής Michael Haigh, ο οποίος είχε προβλέψεις σωστά το 2013 την κατατρόπωση του χρυσού. Φθηνότερη ενέργεια «σημαίνει χαμηλότερος πληθωρισμός και προσθέτει στο αρνητικό story του χρυσού» τονίζει.

Το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση της τάξης του 23% από τα τέλη Ιουνίου και άγγιξε την περασμένη εβδομάδα το χαμηλό δύο ετών. Η μεγάλη – και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – πτώση του μαύρου χρυσού «θα έχει επίδραση στο κόστος της παραγωγής άλλων προϊόντων, που σημαίνει καθοδική πίεση στα κόστη» σημειώνει ο αναλυτής και αυτό σε συνδυασμό με το story της ανάπτυξης των ΗΠΑ, δεν διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για τον χρυσό.

«Θα υπάρξει μια σταδιακή καθοδική κίνηση στο χρυσό», σημειώνει ο Haigh. «Οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά, τα επόμενα δύο χρόνια.”

Η SocGen δεν είναι μόνη που προβλέπει περισσότερες απώλειες για το χρυσό. Η Goldman Sachs Group και ο αναλυτής Jeffrey Currie, επικεφαλής της αγοράς εμπορευμάτων της τράπεζας που επίσης προέβλεψε σωστά την βουτιά του χρυσού το 2013, επεσήμανε πριν μερικές ημέρες ότι τα χειρότερα δεν έχουν τελειώσει ακόμα για το χρυσό. Αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 1.050 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...