Πού πήγαν τα λεφτά που άρπαξαν τα κόμματα

Πού πήγαν τα λεφτά που άρπαξαν τα κόμματα

Που πήγαν τα λεφτά που άρπαξαν τα κόμματα

Όργιο παρανομιών με τις κρατικές επιχορηγήσεις και τις αρπαχτές για τα…ιδρύματα

Αν λειτουργούσαν οι νόμοι οι αρχηγοί τους θα έπρεπε να παραπεμφθούν για κακούργημα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η λεηλασία δημοσίου χρήματος από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ καθώς και από άλλα κόμματα τα οποία ληστεύουν τις κρατικές επιχορηγήσεις και τεράστια ποσά που εισπράττουν για δήθεν έρευνα.

Τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος που άρπαξαν 450 εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές τράπεζες και στη συνέχεια πέρασαν τροπολογία από τη Βουλή για να απαλλαγούν οι εμπλεκόμενοι από τις ποινικές ευθύνες συνεχίζουν το βιολί τους.

Αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς λειτουργίας διακινώντας κατά την πάγια τακτική τους μεγάλα ποσά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για μια πρακτική η οποία μετατρέπει τις επιχορηγήσεις σε μαύρο χρήμα το οποίο κατευθύνεται σε ηγετικά στελέχη και όχι για την κάλυψη των πραγματικών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων.

Στις τσέπες μεγαλόσχημων κομματικών στελεχών καταλήγουν και τα ποσά που παίρνουν τα κόμματα για διάφορα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαρκείας το οποίο αποκαλύπτει περίτρανα την ασυδοσία των κομμάτων και των πολιτικών.

Την ώρα που οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τσακίζουν επιχειρήσεις και εταιρείες για διάφορες παραβάσεις τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν εξασφαλίσει μια ιδιότυπη ασυλία, προκαλώντας ευθέως την κοινωνία.

Από τα θαλασσοδάνεια που άρπαξαν από τις τράπεζες και για τα οποία δεν έχει πληρωθεί δεκάρα τσακιστή ούτε υπήρξαν παραπομπές, φτάσαμε στο σημείο να ληστεύουν τα ίδια τα ταμεία τους τα οποία βέβαια επιχορηγούνται με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Εντύπωση προκαλεί και η στάση της αρμόδιας επιτροπής πόθεν έσχες, η οποία ενώ διαπιστώνει όργιο παρανομιών και παρατυπιών στη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης από τα κόμματα δεν επιβάλει καμία απολύτως κύρωση, επικαλούμενη λόγους δήθεν προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Το ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες πώς είναι δυνατόν τα κόμματα που ληστεύουν τα ίδια τους τα ταμεία να σεβαστούν το δημόσιο χρήμα.

Όταν οι επιχορηγούμενες από το δημόσιο κορβανά πολιτικές παρατάξεις λειτουργούν με πρακτικές μαφίας και φοροφυγάδων κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην κοινωνία σκληρούς κανόνες κατά της φοροδιαφυγής.

Οι εθνοπατέρες είναι αυτοί που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα για να μπορεί στη συνέχεια το κράτος να έχει απαιτήσεις από τους πολίτες, να σέβονται τους νόμους.

Κατά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων / συνασπισμό κομμάτων παρατηρήθηκε ότι:

1) Σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθ. 5 αρ. 1 Ν. 3023/2002.

2) Σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς [άρθ. 1παρ. 1 περ (β΄), υποπερ. (βγ΄) Ν. 3023/2002], δεν δαπανήθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, κατά παρέκκλιση του αρθ.1 παρ. 5 του ανωτέρω νόμου.

3) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του, κατά παρέκκλιση της διατάξεως του άρθ. 7 παρ. 4 του ανωτέρω νόμου. Ωστόσο, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη:

α) Το γεγονός, ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, που προβλεπόταν από τις διατάξεις του Ν. 3023/2002,  υπέστη ουσιώδεις και σημαντικές τροποποιήσεις, με τη θέση σε ισχύ του Ν. 4304/2014, με έναρξη ισχύος του Νόμου αυτού κατά τη διάταξη του άρθ. 33, από 01-01-2015, που καθόρισε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων,

β) Το γεγονός, ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις απαιτήσεις του νόμου, υπό το πρίσμα των νομοθετικών μεταβολών που επέφερε ο Ν. 4304/2014, ήταν πολύ μικρό, λαμβανομένου υπ’ όψη και του ότι το έτος 2015 διενεργήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που δυσχέρανε έτι περαιτέρω το έργο της προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις,

γ) Το γεγονός ότι οι νέες ρυθμίσεις που εισήχθησαν με το Ν. 4304/2014 επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ’ έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ήτοι υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ανωνύμων εταιριών, τα δε πολιτικά κόμματα, ως εκ της φύσεώς τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής η έγκαιρη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος,

δ) Το γεγονός, ότι κατά τα προηγούμενα έτη, και με βάση αποφάσεις της Επιτροπής, είχε δημιουργηθεί μία μακρά χρονικά πρακτική, κατά την οποία η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη ιστορικοπολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους που προέβαλαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, αποδεχόταν την παρέκκλιση από συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος προς τα κόμματα αυτά, ιδίως ως προς τον τρόπο θεώρησης κουπονιών και την εγγραφή επ’ αυτών των στοιχείων των ληπτών των κουπονιών αυτών, και, τέλος,

ε) Το γεγονός ότι, εξ’ αιτίας εγγενών αδυναμιών, τόσο οι συνεδριάσεις της ημετέρας Επιτροπής, που όφειλε να επιτηρεί την ορθή τήρηση των διατάξεων του νόμου, όσο και η θέσπιση από την πλευρά της διοίκησης, των εφαρμοστικών των διατάξεων του νόμου κανονιστικών πράξεων (Υπουργικές Αποφάσεις) καθυστέρησαν να λάβουν χώρα, με συνέπεια τη δημιουργία εύλογης σύγχυσης μεταξύ των κομμάτων ως προς τον τρόπο και τις προϋποθέσεις τήρησης των υποχρεώσεων τους.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή, κρίνοντας τα ανωτέρω και αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες των κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων που έθετε σε αυτά ο νόμος, αποφάσισε τη μη επιβολή για τη χρήση του έτους 2015 διοικητικών κυρώσεων προς τα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, για τη μη συμμόρφωσή τους προς τις επιταγές του νόμου, συστήνοντας ωστόσο προς αυτά την αναγκαιότητα άμεσης προσαρμογής τους στις νέες νομοθετικές διατάξεις, κατά τις επόμενες χρήσεις, επισείοντας τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων. διατάξεις, κατά τις επόμενες χρήσεις, επισείοντας τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/319647-Poy-pegan-ta-lephta-poy-arpaxan-ta-kommata ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...