«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες– Μέσα Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δις ευρώ

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες– Μέσα Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δις ευρώ

Πράσινο φως  άναψε σήμερα το EuroWorking Group (EWG), για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δις ευρώ! Η δεύτερη δόση με το υπόλοιπο 1 δις θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο.  Σήμερα στη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,  συζητήθηκε η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, στην οποία η αποστολή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας στην Αθήνα, επιβεβαίωσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό και την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι θεσμοί πείστηκαν για την πρόοδο και έκλεισαν και τυπικά την Τρίτη αξιολόγηση.

 

Τζανακόπουλος: Τέλος η αξιολόγηση, αναμένεται η δόση

 

Στην θετική εξέλιξη για την Οικονομία αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση του τύπου.  Συγκεκριμένα τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης με την έγκριση της έκθεσης συμμόρφωσης από το Euroworking Group. Οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια».

 

ΥΠΟΙΚ: Σημαντική πρόοδος στην συζήτηση για το χρέος

 

Στην θετική για την Ελλάδα ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EuroWorking Group (EWG), αναφέρθηκε και το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.

Όπως επισήμαναν από την οδό Νίκης, «Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018». Για το θέμα του χρέους, αναφέρθηκε  ότι η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται.

Τα καλά νέα είχαν γίνει γνωστά από πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν, στην έκθεση συμμόρφωσης που απέστειλε στους θεσμούς, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης.

 

Σεντένο: Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα, εκταμιεύεται η δόση

 

Σε ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο  ανέφερε ότι «ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της εκταμίευσης από το συμβούλιο του ESM και σύμφωνα με τον Πορτογάλο πολιτικό τα χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα, στο β’ μισό του Μαρτίου.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, «μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο και η τεχνική συζήτηση για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».  Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, αντλεί από την δική του εμπειρία, όταν βοήθησε στην έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο και τονίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και πάλι να σταθεί στα πόδια της. Όπως ανέφερε στη δήλωσή του, «η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του μετα-πρόγραμμα πλαισίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε έναν εξίσου κανονικό βηματισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αφήσει πίσω τις ημέρες της κρίσης».

 

Μοσκοβισί: Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα! – Ορατή η γραμμή του τερματισμού

 

Ως «εξαιρετικό νέο» χαρακτήρισε ο επίτροπος Μοσκοβισί την επιβεβαίωση της υλοποίησης και των 110 προαπαιτούμενων δράσεων της γ’ αξιολόγησης, από το EuroWorking Group. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι «η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προχωρήσει εξίσου ομαλά». Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ. Τέλος, έστειλε ένα θετικό μήνυμα για την ολοκλήρωση του μνημονίου, γράφοντας ότι  «γραμμή του τερματισμού είναι ορατή!».

 

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Οικονομία και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις επιφανών προσώπων για το τέλος του μνημονίου, ένα θέμα που φαίνεται να κυριαρχεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που ξεκίνησε τις εργασίες του την Πέμπτη και θα συνεχίσει μέχρι και την Κυριακή.

 

Από τις ομιλίες που προκάλεσαν εντύπωση, ήταν αυτή του ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Ανάμεσα σε άλλα, παραδέχτηκε ότι έπρεπε να γίνει ελάφρυνση του χρέους από την αρχή στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν με ρωτούν αν μετανιώνω κάτι, είναι ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους, γιατί ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο» είπε, αν και ο Γερμανός, περίμενε να αποχωρήσει από την Προεδρία του EWG, για να τα πει.

Όταν ρωτήθηκε, «και γιατί δεν την κάνατε νωρίτερα ;», απάντησε ότι «Δεν ξέραμε τι θα γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν έγινε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα».

 

Θα σας κάναμε ελάφρυνση το 2014, αλλά…

 

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήταν άδικο το ότι η Ελλάδα δεν πήρε τη νέα ελάφρυνση χρέους όταν παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι υπήρχε μια «καθαρή συμφωνία», η χώρα θα έπαιρνε ελάφρυνση μετά την πρώτη αξιολόγηση που θα γίνονταν αφότου η χώρα κατάφερνε πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε την άνοιξη του 2014 αλλά δεν έκλεισε ποτέ η καταραμένη αξιολόγηση». Ο ίδιος ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι «αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αρκετά αποφασισμένη να κλείσει την επόμενη αξιολόγηση τότε θα είχε υπάρξει η ελάφρυνση χρέους».

Για το κόστος της διαπραγμάτευσης είπε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο, αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις πού ήσουν το 2014, πού είσαι τώρα και πού θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική».

 

«Ιδιοτέλεια» στις παρεμβάσεις Βίζερ, εντοπίζει η κυβέρνηση

 

Αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξαπέλυσε Επίθεση στον Τόμας Βίζερ με αφορμή δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του EWG ότι χάθηκαν 200 δις την περίοδο του Βαρουφάκη. «Μιλάει περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τεχνοκράτης. Υπάρχει ιδιοτέλεια στις παρεμβάσεις του», τόνισε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323731-Prasino-phos-apo-Bryxelles-Mesa-Martioy-e-ektamieyse-ton-5-7-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...