«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Την έγκριση του ΣτΕ πήρε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο ελληνικό! Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία πολυσέλιδη γνωμοδότηση 111 σελίδων, που εκδόθηκε υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου έκρινε το σχέδιο Συνταγματικό. Πλέον έχουν ξεπεραστεί όλα τα μεγάλα εμπόδια και όλα δείχνουν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2018. Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.

Το συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις, ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι προβλεπόμενες κατασκευές, είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Ειδικά για τους ουρανοξύστες που το ύψους τους  ήταν ένα θέμα για το οποίο υπήρχαν αντιρρήσεις , οι Δικαστές αναφέρουν ότι οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».

Αναφέρεται ότι νόμιμες είναι και οι «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».

Τέλος, για τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία το ΣτΕ τονίζει ότι « η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322635-Prasino-phos-apo-to-StE-gia-ten-ependyse-sto-Elleniko ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...