«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την γ’ αξιολόγηση!

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την γ’ αξιολόγηση!

Εγκρίθηκε η συμφωνία από το Eurogroup!

 

Με ταχείς ρυθμούς, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενέκριναν την τεχνική συμφωνία (SLA) της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το «ελληνικό» κομμάτι της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.
 

Το επόμενο βήμα, είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με την ψήφιση δύο νομοσχεδίων από την ελληνική Βουλή, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου να κλείσει και η πολιτική συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση των 5 δις ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του ελληνικού χρέους.

 

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σκληρή δουλειά που έγινε στην Αθήνα και οδήγησε σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement – SLA).

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής του Eurogroup μετά την εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο, «έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα, έγινε πολύ σκληρή δουλειά και έχουμε SLA. Το επόμενο βήμα είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα».

 

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «μεγάλο μέρος της εφαρμογής (των προαπαιτούμενων) θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να δουν αν όλα έχουν ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου».

 

Μοσκοβισί: Πολύ καλά νέα το SLA, τώρα οι μεταρρυθμίσεις  

 

 Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «καταλήξαμε σε Staff Level Agreement με την Ελλάδα», γεγονός που χαρακτήρισε ως «πολύ καλά νέα», τα οποία χαιρέτισαν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Ο Γάλλος πολιτικός πρόσθεσε ότι «η  Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει αδιάκοπα τις μεταρρυθμίσεις και ιδίως αυτές που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος το νέο έτος, ενώ όπως είπε ο επόμενος στόχος είναι τώρα η εφαρμογή των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατόν, με στόχο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου.

 

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία στα προαπαιτούμενα για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, να βελτιωθεί το περιβάλλον για το επιχειρεί και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό περιλαμβάνει  -και αυτό ήταν ένα ευαίσθητο μέρος των διαπραγματεύσεων– τον κλάδο της ενέργειας. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε  τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν επίσης καλές συζητήσεις για την προετοιμασία της αναπτυξιακής στρατηγικής».

 

Ρέγκλινγκ: Μετά το τέλος του προγράμματος η ανάλυση για το χρέος

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως  η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (άρα και η συζήτηση για το χρέος) θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης , τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το κεφαλαιακό μαξιλάρι για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Σεντένο: Έχουμε πολλά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια

 

 Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι νιώθει μεγάλη τιμή για τα νέα του καθήκοντα και ότι «έχουμε πολλά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια». Χρειάστηκαν τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή του, ενώ κέρδισε πολλούς μέσα στο συμβούλιο, λόγω της ψύχραιμης και υπεύθυνης στάσης που κράτησε όταν ανέλαβε το υπουργείο. Όπως είχε γίνει γνωστό, την υποψηφιότητα του, στήριξαν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.  

 

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

 

Ο Μάριο Σεντένο, είναι ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, που μετά από 5 χρόνια διπλής θητείας, θα αντικαταστήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρεία του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θέση στην οποία θα παραμείνει για 2,5 χρόνια. Θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018 και το πρώτο του Eurogroup πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

 

Είναι 50 ετών, απόφοιτος του Χάρβαρντ και υπουργός στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό της Πορτογαλίας. Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο, βοήθησε σημαντικά την οικονομία της Πορτογαλίας να μειώσει το έλλειμμά και επιστρέψει στις αγορές.

 

Ο… «Ρονάλντο» του Eurogroup

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφλγκανγκ Σόιμπλε του έβγαλε το προσωνύμιο «Ρονάλντο» του Eurogroup, χάρη στις επιδόσεις του, ενώ το περιοδικό «Expresso», τον είχε χαρακτηρίσει «Rock Star», λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που δοθεί στην ανάληψη των καθηκόντων του.

 

Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, στηρίζει Ελλάδα!

 

Σε δηλώσεις του, ο 50χρονος Πορτογάλος έχει υποστηρίξει την Ελλάδα, στην δύσκολη πορεία των μνημονίων. Όπως είχε δηλώσει μετά το Eurogroup του Ιουνίου, «είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο Eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο».

 

Επίσης, είχε δηλώσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312371-Prasino-phos-apo-to-Eurogroup-gia-ten-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...