«Πράσινο φως» για την τοποθέτηση κάμερας σε είσοδο διαμερίσματος

«Πράσινο φως» για την τοποθέτηση κάμερας σε είσοδο διαμερίσματος

Από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Νόμιμη είναι, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η τοποθέτηση κάμερας χωρίς καταγραφή ήχου σε είσοδο διαμερίσματος πολυκατοικίας, ωστόσο, απαγορεύεται ρητά να αναρτηθεί βίντεο σε ιστοσελίδα, ή να επιδειχθεί σε τρίτα πρόσωπα, εκτός διωκτικών αρχών ή δικαστηρίων.

Σύμφωνα με την Αρχή, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση λήψη  ή  καταγραφή  δεδοµένων  ήχου, το οποίο θεωρείται ως επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 5/2017 γνωμοδότηση της Αρχής στις περιπτώσεις που υπάρχει κάμερα εικόνας στο χώρο εισόδου ενός διαμερίσματος το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία ή ως επαγγελματικός χώρος, πρεπει να περιορίζεται το πεδίο εμβέλειας της κάμερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο μπροστά από την πόρτα εισοδου του διαμερίσματος, ώστε να επιτηρείται αποκλειστικά και μόνο η πόρτα αυτή, χωρίς να λαμβάνεται εικόνα από λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, όπως η σκάλα ή ο ανελκυστήρας.

Τι επισημαίνει η Αρχή

-Οτι η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ

-Σε περίπτωση που τοποθέτηση της κάμερας λόγω της χωροθέτησης των εισόδων των διαµερισµάτων και του ανελκυστήρα του ορόφου, αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.

“Προς το σκοπό αυτό, ο ένοικος που εγκαθιστά την κάµερα, οφείλει, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να µεριµνήσει να λάβει τη συναίνεση των ενοίκων των επηρεαζόµενων διαμερισμάτων, παρέχοντας σε αυτούς, εκ των προτέρων, κάθε πληροφορία σχετικά µε το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης, συµπεριλαµβανοµένης της ακριβούς εµβέλειας της κάμερας.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, θα πρέπει να να υφίσταται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων των επηρεαζόμενων διαμερισμάτων του ορόφου. Για τη διαμόρφωση της σύμφωνης γνώμης λαμβάνεται υπόψη µια ψήφος ανά κατοικημένο (ή χρησιμοποιούμενο) επηρεαζόμενο διαμέρισμα επεξεργασίας».

-Για την τοποθέτηση κάμερας στους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται η λήψη απόφασης από την γενική συνέλευση των ενοίκων.

“Η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικία σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κανονισμού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισμό, απαιτείται συναπόφαση και των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί μία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήματος».

Ομως, οι κάμερες στους κοινοχρήστους χώρους δεν επιτρέπεται να “βλέπουν” ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα διαμερίσματα.

– Για τα οροφοδιαμερίσματα, η Αρχή, στην υπ΄ αριθμ. 134/2015 απόφασή της, έχει κρίνει ότι η τοποθέτηση κάμερας στην πόρτα του διαμερίσματος είναι νόμιμη με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/303519-Prasino-phos-gia-ten-topothetese-kameras-se-eisodo-diamerismatos ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...