«Πράσινο φως» στην εισήγηση Τζάκρη, για την απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, από το ΚΥΣΟΙΠ

«Πράσινο φως» στην εισήγηση Τζάκρη, για την απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, από το ΚΥΣΟΙΠ

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 29/03/2016 – 21:54

ΚΥΣΟΙΠ

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ Η ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ανανέωση του πολύπλοκου συστήματος αδειοδοτήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π), το οποίο  ενέκρινε την εισήγηση της υφυπουργού, αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη για την πορεία αλλά και το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας. 

Το υπουργείο, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει αναλάβει να εκπονήσει και να συντονίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας ως τον Ιούνιο του 2016.

Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθούν προς νομοθέτηση, οι νομικές διατάξεις που περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο αδειοδοτικό καθεστώς των τριών πρώτων επιχειρηματικών κλάδων, ειδικότερα της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στο Συμβούλιο, διαπιστώθηκε ότι η πορεία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος εξελίσσεται εντός του χρονικού προγραμματισμού και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα. Στο ΚΥΣΟΙΠ παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών  που έχει εκπονηθεί ανά επιχειρηματικό κλάδο:

Από υπέρ-ρύθμιση χαρακτηρίζεται το αδειοδοτικό σύστημα!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει καταδείξει ότι το αδειοδοτικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζεται από υπερ-ρύθμιση δραστηριοτήτων,  μεγάλη διασπορά εμπλεκόμενων φορέων, μη αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης όπως η ανάλυση ρίσκου και η αντικατάσταση του εξαντλητικού και συχνά αναποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου από τον  στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο εν λειτουργία».

Επίσης όπως τονίζεται,  παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής και έλλειμμα στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Αναλυτικά στους τρεις κλάδους προτεραιότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα

Αναλυτικά:

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στον κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος τα βασικά σημεία που εντοπίστηκαν να χρήζουν απλοποίηση είναι:

α) η περαιτέρω αποσαφήνιση της διαδικασίας προέγκρισης (εμπλοκή χρήσεων γης, πολεοδομίας αρχαιολογικής υπηρεσίας, αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων κ.λπ.) με στόχο την απάλειψη της ως ξεχωριστή πράξη.

β) η δυνατότητα ένταξης στην διαδικασία της γνωστοποίησης του μεγαλύτερου συνόλου των δραστηριοτήτων τους και επανεξέταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική  το 90% των σχετικών δραστηριοτήτων ακολουθεί την διαδικασία της απλής γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας ενώ στην χώρα μας κατ’ εφαρμογή της ιδίας νομοθεσίας οδηγούμε το 90%  σε πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης.

Μεταποιητικές  δραστηριότητες  τροφίμων και ποτών

Ήδη εντοπίστηκε ότι οι απαιτήσεις για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων τροφίμων, δεν απαιτούνται ούτε από ενωσιακή νομοθεσία ούτε συνάδουν με τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις, προδιαγραφές και έλεγχοι που επιβαρύνουν την διαδικασία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι «ενώ στην ενωσιακή νομοθεσία προβλέπεται έγκριση με επιτόπιο έλεγχο πριν τη λειτουργία της μονάδας μόνο για τα ζωικά προϊόντα, στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται σχετική απαίτηση για το σύνολο των τροφίμων».

Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε για την αδειοδότηση των περισσότερων βιομηχανικών δραστηριοτήτων υπερδιπλάσια έγγραφα και διαδικασίες απ’ ότι χρειάζονται άλλες χώρες!

Τουριστικά καταλύματα

Ακόμα και στον Τουρισμό, τον κλάδο που συνεισφέρει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ και κάποιος θα περίμενε ότι θα υπήρχαν προβλέψεις για την ταχεία εξυπηρέτηση των αναγκών αδειοδότησης,  οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έρευνα που έγινε από το επιτελείο της υφυπουργού βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη ακόμα και εκεί, οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες και υπερβολικές, μία κατάσταση που βελτιώθηκε αρκετά με το νόμο Ν.4276/2014. 

Παρά την βελτίωση, έχουν εντοπιστεί σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, στα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (άδειας λειτουργίας).  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με τον παρόντα νόμο, απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας  και ξεχωριστά των αρχιτεκτονικών σχεδίων που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στην άδεια!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...