Πρέπει να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης

Πρέπει να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και κυβερνητικοί σύμβουλοι από την Αγγλία προτείνουν αναπροσαρμογή της οδηγίας που αφορά στην προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.

Ζητούν μείωση της τάξεως του 5%, δηλαδή η κατανάλωση ζάχαρης να αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνουμε καθημερινά. Η οδηγία μέχρι σήμερα συνιστούσε η ζάχαρη να αποτελεί το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας σε θερμίδες.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Public Health, ομάδα ειδικών ζητά να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και στη νέα οδηγία η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 3%.

Μια τέτοια αλλαγή θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου του οικονομικού κόστους περίθαλψης αλλά και της επιβαρυμένης οδοντιατρικής υγείας.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ζάχαρη αποτελεί βασικό υπαίτιο για τη φθορά των δοντιών, πρόκειται όμως για ένα πρόβλημα που μπορεί σε σημαντικό βαθμό να προληφθεί.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο BMC Public Health αναφέρει πως αύξηση της τάξεως του 5% στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης (από το 0% στο 5%) διπλασιάζει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών στα παιδιά.

Ο νέος στόχος του 5% αντιστοιχεί σε 25 περίπου γραμμάρια για τις γυναίκες (πέντε με έξι κουταλιές) και 35 περίπου γραμμάρια για τους άνδρες (επτά με οκτώ κουταλιές).

Ενδεικτικά, ένα κουτάκι αναψυκτικού 330ml μπορεί να καλύψει το ημερήσιο όριο ζάχαρης για έναν ενήλικα, χωρίς να υπολογιστεί η ζάχαρη που λαμβάνουμε από άλλες τροφές.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...