Προγράμματα με 15.000 θέσεις εργασίας για ανέργους άνω των 50 ετών!

Προγράμματα με 15.000 θέσεις εργασίας για ανέργους άνω των 50 ετών!

Είσαι πάνω από 50 ετών και άνεργος; Το υπουργείο Εργασίας και οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επιστροφή στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι νέοι και οι άνω των 50 ετών, υπάρχουν ειδικά προγράμματα που υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτά που μέσω παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με την επιχορήγηση επιχειρήσεων, στοχεύουν στην πρόσληψη των ανέργων, σε μία θέση που θα μπορούσε να διατηρηθεί και μετά το τέλος του προγράμματος. Δύο προγράμματα που προβλέπουν την κάλυψη συνολικά 15.000 θέσεων εργασίας, όπως τα παρουσιάζει το Taxheaven.

Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων – Άνεργοι άνω των 50 ετών

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι- ηλικίας άνω των 50 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι – ηλικίας άνω των 50 ετών -εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα μηνών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησης για άλλους εννέα μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης (12+9=21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα μήνες χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης (9μηνη επιχορήγηση) οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για 10.000 ανέργους άνω των 50 ετών

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη άνεργων εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των τριών μηνών ηλικίας άνω των 50 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε. και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό έως είκοσι θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησης για άλλους εννέα μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης (12+9 = 21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις μήνες ακόμα.

Για την πρόσληψη μη μακροχρόνια ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των τριών μηνών, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης (9+9=18μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για έξι μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν αιτηθούν την επέκταση· του προγράμματος, η δέσμευση της διατήρησης του προσωπικού για άλλους τρεις μήνες χωρίς επιχορήγηση παραμένει στο πρώτο 9μηνο απασχόλησης (9+3 = 12μήνες).

Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302873-Programmata-me-15-000-theseis-ergasias-gia-anergoys-ano-ton-50-eton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...