Προειδοποιήσεις Όζμπορν: Το Brexit θα φέρει φόρους και περικοπές

Τετάρτη 15/06/2016 – 14:14Τζορτζ ΌζμπορνΟ βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ  Όζμπορν απευθύνει «προειδοποίηση» στους Βρετανούς ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν επικρατήσει το Brexit, ώστε να αντισταθμιστεί το πλήγμα στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο υπουργός μίλησε την Τετάρτη για «μαύρη τρύπα 30 δισ. λιρών» και υποστήριξε πως στα μέτρα θα περιλαμβάνονται αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και κληρονομιάς. Το στρατόπεδο του Brexit έσπευσε να αντιδράσει, με την εκστρατειά Vote Leave να τον κατηγορεί για «υστερική καταστροφολογία».  
«Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έπληττε τις επενδύσεις, θα ζημίωνε τις οικογένειες και θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία» ανέφερε ο Τζ.Όζμπορν.
«Θα είχα την ευθύνη να προσπαθήσω να αποκαταστήσω τη δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό θα σήμαινε έναν κατεπείγοντα προϋπολογισμό, στον οποίο θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε τους φόρους και να περικόψουμε τις δαπάνες», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της ομιλίας του, που διένειμε στον Τύπο η εκστρατεία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».
Νέα δημοσκόπηση την Τρίτη έδειξε ότι το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής συρρικνώθηκε από το διψήφιο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα σε μόλις μία εκατοστιαία μονάδα. Άλλες έρευνες φέρουν το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ να προηγείται, γεγονός που οδήγησε σε πτώση τη στερλίνα και προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις διεθνείς αγορές.
Η κατώτερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 22%, και η υψηλότερη κατά 3%, στο 43%. Οι φόροι κληρονομιάς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι δασμοί στο αλκοόλ και στη βενζίνη επίσης θα αυξηθούν, σύμφωνα με τον Όζμπορν.
Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, θα περικοπούν κατά 2%, ενώ κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό θα μειωθούν και οι συντάξεις, σύμφωνα με τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών.
Οι υπέρμαχοι του Brexit προβλέπουν αντιθέτως ότι η βρετανική οικονομία θα ανθίσει εάν η χώρα βγει από την ΕΕ κι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερα για την υγεία και άλλους τομείς, διότι δεν θα είναι αναγκασμένη να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Κατηγορούν τον Όζμπορν, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Τράπεζα της Αγγλίας πως προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...