Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου

Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου
Καθησυχαστικός για την παραπέρα πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου ενόψει και των τεστ αντοχής στην Ευρωζώνη εμφανίσθηκε χθες  ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.
Με δηλώσεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται και έχει ήδη υποστεί διαγνωστικούς ελέγχους, στην βάση των οποίων έχει πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί. Τόνισε δε πως τα τεστ αντοχής τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, θα στηριχθούν στα αποτελέσματα για το 2013, και θα καλύψουν πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες για την τριετία 2014-2016.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην έκθεση που έδωσε το ΔΝΤ στη δημοσιότητα για την Κύπρο τονίζεται πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος, λόγω των αδυναμιών που έχουν απομείνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι έχοντας ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών τραπεζών, απαιτείται απτή πρόοδος στην εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

«Για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αρχές θα πρέπει να προωθήσουν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και των Συνεργατικών και να ενισχύσουν την εποπτεία τους, μεταξύ άλλων με την στενή παρακολούθηση της προόδου στην εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης», σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ως «βασική πρόκληση» η αντιμετώπιση του αυξανόμενου επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή έναν κώδικα δεοντολογίας και ένα γενικό πλαίσιο διαχείρισης καθυστερούμενων, οι τράπεζες και οι Συνεργατικές έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Εξασφαλίζοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκείς πολιτικές και επιχειρησιακή ικανότητα να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την τάση επιδείνωσης του ενεργητικού τους, είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή αναδιάρθρωση και μακροχρόνια βιωσιμότητά τους. Θα είναι εξίσου σημαντικό να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει κατασχέσεις, θα εκσυγχρονίζει το καθεστώς αφερεγγυότητας και θα ενισχύει τα ιδρύματα για να προωθούν εθελοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών για βιώσιμους δανειολήπτες και να αποθαρρύνει στρατηγικές χρεοκοπίες», σημειώνεται στην έκθεση.

Στον τομέα της ρευστότητας αναφέρεται ότι το Ευρωσύστημα και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου πρέπει να στηρίζουν τη χώρα, ενώ αναγνωρίζεται πως οι αρχές έχουν λάβει προσφάτως σημαντικά μέτρα για να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί στις πληρωμές.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...