Προειδοποιούν οι Αμερικανοί για τον κίνδυνο Deutsche Bank!

Δευτέρα 11/07/2016 – 16:42

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ STRESS TESTS ΤΗΣ FED!                    

«Φουντώνουν» οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, από τις  φανερές και κρυφές αδυναμίες των κολοσσών του τραπεζικού συστήματος, με πρώτη στη λίστα, να βρίσκεται η γερμανική Deutsche Bank, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε να περάσει τα stress tests της Fed!

Δεν είναι τυχαίο, πως την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χαρακτήρισε ως την «πιο σημαντική πηγή συστημικού ρίσκου» από όλες τις τράπεζες στον κόσμο!

Μετά τα απανωτά σκάνδαλα και τις σαρωτικές ομαδικές  απολύσεις, που μόνο το 2015, ξεπέρασαν τις 26.000, τώρα η τράπεζα που έχει γίνει ο μεγάλος ασθενής του τραπεζικού συστήματος,  βλέπει την μετοχή της να υποχωρεί  σε ιστορικό χαμηλό, που αν και μετά βελτιώθηκε,  κόστισε στην τράπεζα σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακή της αξίας!

Παρά τους λεονταρισμούς του Βερολίνου, το «Brexit», θα συνεχίσει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή Οικονομία και σύμφωνα με τους Financial Times,  η Deutsche δεν είναι η μοναδική τράπεζα που έχει δει τη μετοχή της να καταρρέει. Όμως, η κατρακύλα της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο, δείχνει αυτό που οι Αμερικανοί περιγράφουν ως τον εντυπωσιακό κατήφορο μιας τράπεζας που βρισκόταν σταθερά μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών την περίοδο 2008-2014.

Δεν είναι τυχαίο, πως, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι  δήλωσε πως το πρόβλημα δεν είναι οι «προβληματικές» ιταλικές τράπεζες, καθώς αυτές αποτελούν μικρότερη ανησυχία από ό,τι το ζήτημα των παραγώγων σε άλλες τράπεζες, μεγάλες τράπεζες. Πολλοί αναλυτές εξέλαβαν τις δηλώσεις Ρέντσι, ως μία ευθεία αναφορά στην Deutsche Bank.

Μεγάλη σημασία για τις επόμενες εξελίξεις, έχει και, η αξία του ενεργητικού της τράπεζας, η οποία έχει μεγάλη έκθεση σε πολύπλοκα  παράγωγα ύψους 31 δισ. ευρώ. Αν και το ποσό φαντάζει βουνό, φαίνεται να έχει πέσει μεγάλο «τσεκούρι» από τα 88 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008. Οι Αμερικανοί, τονίζουν η τράπεζα, δέχτηκε μεγάλη πίεση από το 2012, από τις ΗΠΑ ειδικότερα.

«Το πρόβλημα με την Deutsche είναι πως έχουν αδύναμα έσοδα, έχουν πολλά νομικά έξοδα και έχουν αδύναμα κεφάλαια», δήλωσε ένας από τους 20 μεγαλύτερους επενδυτές της τράπεζας.

Η αντιμετώπιση ενδεχόμενων χτυπημάτων στο μέλλον θα ήταν πιο εύκολη, αν η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μόνο το 2015, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε νομικά έξοδα.

Αν και πολλοί λένε ότι η τράπεζα, που η είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πρέπει να αλλάξει πορεία, τα στελέχη της έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει πως μία μεγάλη  αλλαγή θα είναι ένα πολυετές εγχείρημα.

Ένα από όσους καλούν για γρήγορη προσαρμογή, σε νέα δεδομένα, ο Κίαν Αμπουχουσεΐν, της JP Morgan προβλέπει ότι τα έσοδα της Deutsche θα υποχωρήσουν κατά 13% και θεωρεί πως πρέπει να γίνουν περικοπές. Όπως δήλωσε, «όταν έχεις 100.000 άτομα προσωπικό και 30.000 συμβούλους, δεν είναι δύσκολο να μειώσεις το κόστος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...