Προσκλήσεις 9 δις από το ΕΣΠΑ, μέχρι τον Σεπτέμβριο, λέει ο Αλέξης Χαρίτσης

Πέμπτη 14/07/2016 – 17:48

Το 50% του ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει προσκλήσεις ύψους 9 δις ευρώ, θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και για τον αναπτυξιακό νόμο, Αλέξης Χαρίτση, μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ, και, βάσει του σχεδιασμού, θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε πως, στόχος είναι οι ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες κλάδων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επιστημόνων και δομών κοινωνικής οικονομίας, η υποστήριξη των παραγωγικών στρωμάτων, που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και καινοτομικών δραστηριοτήτων σε οκτώ τομείς προτεραιότητας, την αγροδιατροφή, την υγεία και τα φάρμακα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τα υλικά κατασκευών, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και την επιτυχημένη ολοκλήρωση  και την πολύ μεγάλη συμμετοχή της υποβολής προτάσεων για τον α’ κύκλο στις τέσσερις πρώτες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: (α) αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, (β) νεοφυής επιχειρηματικότητα, (γ) αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών και (δ) μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός για τον α’ κύκλο αυξήθηκε από τα 270 στα 322 εκατ. ευρώ.

Προσοχή, μην γίνει το ΕΣΠΑ, ευκαιρία για «αρπαχτή», προειδοποίησε ο Κ. Κόλλιας

Τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η χρήση του ΕΣΠΑ, του νέου αναπτυξιακού νόμου και των υπόλοιπων αναπτυξιακών εργαλείων να μη γίνει με στρεβλή και κρατικοδίαιτη λογική και όλα αυτά τα μέσα να μην αντιμετωπιστούν ως ευκαιρία για αρπαχτή, έκρουσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι οι υφιστάμενοι ή μελλοντικοί επιχειρηματίες δεν πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά σε αυτά για να στήσουν την εταιρεία τους και να υλοποιήσουν την ιδέα τους, και πρόσθεσε ότι τα εργαλεία αυτά είναι συμπληρωματικά και ως τέτοια πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια, πως «τα εργαλεία αυτά πρέπει να αποτελέσουν όχι τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλά τα μέσα για να στηθεί και να λειτουργήσει αυτό. Διότι, αλίμονο αν μπούμε πάλι στη διαδικασία να στηρίξουμε επενδύσεις, ανάπτυξη παραγωγικών τομέων, δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό θα μας οδηγήσει 3,5 δεκαετίες πριν, με τα γνωστά αποτελέσματα».

Τέλος, στην ημερίδα, συμμετείχε και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, Παναγιώτης Κορκολής, ενώ την παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και συμβουλευτικών γραφείων, οι οποίοι πήραν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα γύρω από το ΕΣΠΑ, το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επίσκεψη Χαρίτση στη Μεσσήνη 15-17 Ιουλίου

Από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο Αλέξης Χαρίτσης, θα επισκεφτεί τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο Υφυπουργός θα βρεθεί στην Καλαμάτα, όπου θα συναντήσει τους Προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το Σάββατο θα επισκεφτεί το Μελιγαλά και τη Μεσσήνη, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Μεσσήνης στο Δημαρχείο της πόλης και κατόπιν, θα πραγματοποιήσει δημόσια ομιλία στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.

Τέλος, την Κυριακή θα εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...