Προστασία για την α’ κατοικία από πώληση σε fund – Τι λέει ο νόμος

Προστασία για την α’ κατοικία από πώληση σε fund – Τι λέει ο νόμος

Τώρα που οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, έχουν ξεκινήσει την πώληση πακέτων «κόκκινων» δανείων στα Funds, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες αγωνιούν για το αύριο. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, είναι τι θα κάνουν αν το δάνειό τους πουληθεί σε ένα ξένο Fund και τους ζητηθεί να πληρώσουν ή να χάσουν το σπίτι τους.

Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν τα μεγάλα πακέτα που έχουν πουληθεί αφορούν καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφάλιση. Όχι στεγαστικά. Όμως αργά ή γρήγορα και τα στεγαστικά, αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι των πωλήσεων, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι τελευταία καθώς επόμενα στη σειρά θα είναι τα επιχειρηματικά. Ακόμα και στα καταναλωτικά, σύμφωνα με τις τράπεζες πριν γίνει η πώληση, είχαν καλέσει τους δανειολήπτες και τους είχαν προσφέρει γενναίο «κούρεμα» στα δάνειά τους, αλλά το 98% αρνήθηκε! Τώρα, που η οφειλή πέρασε σε νέα χέρια, δεν γίνει απαιτητό μόνο το ποσοστό της ρύθμισης, αλλά ολόκληρη η οφειλή!

Για την α’ κατοικία, ο νόμος είναι σαφής.  Υπάρχει προστασία από την πώληση για τα δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς κι εκείνων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
 Αυτό ισχύει, όχι μόνο στα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα αγροτικά και τα επιχειρηματικά (μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που έχουν διασφάλιση σε α’ κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.  Δυστυχώς, η προστασία έχει θεσπιστεί μόνο μέχρι το τέλος του 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/311264-Prostasia-gia-ten-a-katoikia-apo-polese-se-fund-Ti-leei-o-nomos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...