Προστασία στα δάνεια πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ

Προστασία στα δάνεια πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 16/05/2016 – 21:40

Προστασία στα δάνεια πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ

ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ 93% ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ   

Τα στεγαστικά δάνεια, με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ, θα προστατευθούν από την πώληση στα ξένα Funds, με την ρύθμιση που θα καταθέσει στην βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της αξιολόγησης, θα προβλέπεται  για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και το σύνολο των μικρομεσαίων καταναλωτικών δανείων ή και καταναλωτικών δανείων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Οι δανειστές, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, άσκησαν ισχυρές πιέσεις για την πλήρη απελευθέρωση της δευτερογενούς αγοράς δανείων και ο συμβιβασμός επετεύχθη με την πρόβλεψη για προστασία μέχρι το 2018 της πώλησης των δανείων της πρώτης κατοικίας, είτε είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών («κόκκινα»), είτε εξυπηρετούνται κανονικά, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει την πώληση και των  «πράσινων».

Ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, αποκάλυψε τα όρια της προστασίας, στα στεγαστικά δάνεια με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι με αυτό το όριο,  καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, ενώ παράλληλα, συνδέονται και όλα τα μικρά επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε, ότι «αυτή είναι η βασική συμφωνία που θα νομοθετηθεί αυτή την εβδομάδα και ταυτόχρονα θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο».

Στην συνέχεια, υπενθύμισε τις μεγάλες απαιτήσεις με τις οποίες προσήλθαν στην διαπραγμάτευση οι δανειστές, που επέμεναν στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων, χωρίς περιορισμούς, με το σκεπτικό, ότι αυτός είναι ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά από τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την ύπαρξη ενός ισχυρού προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, το οποίο επετεύχθη με την αλλαγή της νομοθεσίας, την απελευθέρωση των επιχειρηματικών δανείων και την διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με στόχο μια αγορά με ισχυρούς κανόνες υπό την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της συμφωνίας για τα μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις όπως η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και των τριάντα  Κέντρων Πληροφόρησης Δανειοληπτών σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε στην σημασία της θεσμοθέτησης ενός ισχυρού κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Ένας κώδικας, ο οποίος θα είναι ο οδηγός των τραπεζών για τον καθορισμό των δόσεων στις ρυθμίσεις δανείων, με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών περιλαμβάνοντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...