Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών

Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 15/05/2016 – 19:53

 Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 47χρόνος χρηματιστής, Γιώργος Δασκαλέας, ο οποίος σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές θεωρείται ένας εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος της απάτης μαμούθ των 500 εκατομμύριων δολαρίων.

Ο 47χρόνος, ο οποίος φέρεται να παρουσιαζόταν ως “γκουρού” των οικονομικών, έριξε σύμφωνα με πληροφορίες το μερίδιο της ευθύνης στον συγκατηγορούμενο του, Γιάννη Λίτινα ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή.

“Επεστράφησαν στους επενδυτές περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν” ανέφερε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος, η σύζυγος του και οι συνεργάτιδες του είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους.

“Στην πραγματικότητα μόνος δικαιούχος των funds ήταν ο Γιάννης Λίτινας ο οποίος από κοινού με τη δικηγόρου Κύπρου ασκούσαν διοίκηση και διαχείριση. Ο Λίτινας ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές.

Με σύμφωνη γνώμη της 10η τακτικής ανακρίτριας και του ειςαγγελεα, οι τρεις συγκατηγορούμενες του Γιώργου Δασκαλέα, η σύζυγος του και δύο συνεργάτιδες του, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Σε δύο εξ αυτών (σύζυγος και μια συνεργάτιδα) επιβλήθηκε εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα. Στην τρίτη εξ αυτών επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης βρίσκονται πλέον στα μαχαίρια πλέον.

Ο Γιάννη Λίτινας στην απολογία του την Παρασκευή υποστήριξε πως έπεσε θύμα του Γιώργου Δασκαλέα και της “παρέας” του και μάλιστα χαρακτήρισε τους συγκατηγορούμενους του “συμμορίτες”.

Επιπλέον υποστήριξε πως σχεδιάζαν ακόμα και τη δολοφονία του επικαλούμενος συνομιλίες των συγκατηγορουμένων του!

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του ο Δασκαλέας  επισημαίνει ότι “ουδείς εξ ινών ασκούσε την οιανδήποτε διαχειριστική εξουσία επί των funds ενώ ουδεμία εξουσία είχαμε επί της περιουσίας τους παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα στο κατηγορητήριο.

Στην πραγματικότητα ο μόνος ανώτατος δικαιούχος των funds ήταν ο Ι. Λίτινας ο οποίος από κοινού με την Μ. Κοτρομιλίδου ασκούσε διοίκηση και διαχείριση. Αυτοί και μόνο είχαν αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη όλων των αποφάσεων συναλλαγών επί των περιουσιακών στοιχείων της εκάστοτε δομής.”

Επίσης αναφέρει ότι “Ο Ι. Λίτινας ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται μόνο οι πλασματικές/εικονικές αποδόσεις, προκειμένου μα προσελκύει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές. Ουδείς εξ ημών είχε οποιαδήποτε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω funds ή των επενδυτών.”

Ο Γ. Δασκαλέας ισχυρίζεται ότι ήταν απλώς trader και εισέπραττε μόνο τη νόμιμη προμήθεια του και ότι δεν είχε δυνατότητα ανάληψης χρημάτων από τους λογαριασμούς των funds.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι από το κατηγορητήριο, στο οποίο υιοθετείται “εσφαλμένα” όπως αναφέρει η μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς φερόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, δεν προκύπτει πόσα χρήματα μεταφέρθηκαν, σε ποιο λογαριασμό, ποίου δικαιούχου. Επίσης ισχυρίζεται ότι η αστική διαδικασία που εκτυλίσσεται παράλληλα στην Αγγλία “έχει αποκαλύψει πλήθος μεθοδεύσεων του Ι. Λίτινα”.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...