Προϋπολογισμός 2016 – Οι φόροι που έρχονται την επόμενη χρονιά

Προϋπολογισμός 2016 - Οι φόροι που έρχονται την επόμενη χρονιά

Οι δύσκολοι στόχοι – Το «βαρύ» μνημόνιο – Η πορεία προς την ανάπτυξη 

Μικρότερη ύφεση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και νέα μέτρα, για την επομένη χρόνια περιλαμβάνονται στις σελίδες του προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε στην βουλή. Ο προϋπολογισμός του 2016, είναι οι στόχοι για ένα «μεταβατικό» έτος, καθώς σύμφωνα με το Οικονομικό επιτελείο, η ελληνική Οικονομία που φέτος αντιστάθηκε στις μεγάλες πιέσεις, την επόμενη χρονιά, θα κάνει τα πρώτα της βήματα, από την σταθεροποίηση στην ανάπτυξη. Οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, του νέου μνημονίου, βαραίνουν το κομμάτι των εσόδων, που προβλέπονται αυξημένα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη, για τις δαπάνες του Δημοσίου, θα παραμείνουν συγκρατημένες.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ελληνικής Οικονομίας το 2016, θα κριθεί από το κατά πόσο θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τα τρία σημαντικά βήματα, ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης(2015), αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος από τους Θεσμούς (αρχές 2016) και το άνοιγμα της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτά τα βήματα, μαζί με την διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, είναι που θα φέρουν, την καλύτερη βαθμολογία, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για την «φτηνή», απευθείας δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μέσα στα θετικά αποτελέσματα μίας τέτοιας πορείας, είναι η σταδιακή άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative easing -QE), της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πρώτη συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορεί να γίνει με ένα ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι φόροι του 2016

Ο νέος προϋπολογισμός, αποτελεί τον «οδικό χάρτη», για τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που έρχονται την επόμενη χρονιά, σε θέματα που «καίνε» τους έλληνες πολίτες, όπως οι νέοι φόροι και οι αλλαγές που έρχονται σε μισθούς και συντάξεις.

Παρά την μείωση μισθών και συντάξεων και το «πάγωμα» της αγοράς, που έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων φορολογούμενων, η φορολογική βάση, δηλαδή οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, για τα εισοδήματά τους το 2016.

Αναλυτικά:

Φόρος εισοδήματος

Όσοι απέκτησαν το 2015 περισσότερα από 30.000 ευρώ από τα εισοδήματά τους, θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο σχεδόν, 315 εκατ. ευρώ, αφού θα ισχύσουν οι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από 42,8% έως 185,7%.
Η αύξηση των συντελεστών, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων, είναι ως εξής:
· 30.001 έως 50.000 ευρώ, από 1,4% στο 2%

· 50.001 έως 100.000 ευρώ, από 2,8% στο 4%

· 100.001 έως 500.000 ευρώ, από 2,8% στο 6%

· Άνω των 500.000 ευρώ από 2,8% στο 8%.

Τι θα πληρώσουν ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων

Ο πρώτος φόρος για τα ακίνητα, είναι ο ΕΝΦΙΑ – Φόρος Ακινήτων, ένας φόρος που παραμένει με σταθερό εισπρακτικό στόχο, στα 2,65 δισ. ευρώ. Σημαντική αλλαγή, είναι ο στόχος, ο φόρος να «σπάσει» σε περισσότερες πληρωμές και να πληρωθεί σε επτά δόσεις. Η πρώτη τον Ιούνιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο.
Όσοι εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά, 142,2 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους, από την αύξηση των συντελεστών. Η αυξημένη φορολογία στα ενοίκια, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στους ιδιοκτήτες, καθώς, από φέτος καταργήθηκε η επιλογή, της εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων. Τώρα, για να γλυτώσουν οι εκμισθωτές από τους φόρους, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των αγωγών κατά των ενοικιαστών για τα χρωστούμενα.

Τι αλλάζει για τους αγρότες

500.000 αγρότες θα πληρώσουν περισσότερους φόρους περίπου, 32 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Μαζί με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου, που το 2016 ανεβαίνει στο 75%, από το 55% (15 εκατ. ευρώ ), ο συνδυασμός, βάζει τους αγρότες στην «μέγγενη». Οι αγρότες, θα πληρώσουν επίσης και 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ και τις αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ.

«Μπλοκάκια» Ελεύθεροι επαγγελματίες και Επιχειρήσεις

Αυξημένη προκαταβολή φόρου θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια. Η αύξηση, είναι από το 55% στο 75% του φόρου και θα προστεθεί στους υπόλοιπους φόρους που έχουν να πληρώσουν. Από αυτή την αύξηση, δεν γλυτώνουν ούτε τα «μπλοκάκια» που έχουν και μισθούς, γιατί θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάτι που φαίνεται και από τον φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ που πληρώνουν για τα έσοδα από τα μπλοκάκια. 150 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο φορολογικός λογαριασμός του 2016 για τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη όλων των νομικών προσώπων, θα με συντελεστή 29% και όχι με το 26% που ισχύει σήμερα.

Ανάμεσα στα πρόσθετα έσοδα από φόρους που αναμένονται το 2016 είναι,
· 1,4 δισ. ευρώ από τον αυξημένο ΦΠΑ

· 200 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια

· 301 εκατ. ευρώ από την αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης

· 360 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων

· 80,5 εκατ. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την αυξημένη προκαταβολή φόρου.

· 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

· 28,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης 2% στην άμεση εξόφληση φόρου εισοδήματος

· 40,9 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συμμόρφωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...