Πρωτιά Δούρου και δεύτερο γύρο σε 10 περιφέρειες θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιά Δούρου και δεύτερο γύρο σε 10 περιφέρειες θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη μάχη των εντυπώσεων -αλλά και της ουσίας- το βράδυ της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του κλίματος ενόψει των ευρωεκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή.
Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η έκβαση της αναμέτρησης στις περιφέρειες, όπου η ψήφος είναι πιο πολιτική, αλλά και στους πολύ μεγάλους δήμους, ως προς την εκλογική συμπεριφορά ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μία μέτρια επίδοση στις αυτοδιοικητικές εκλογές ίσως ανακόψει τη δυναμική που φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι μπαίνει πρώτος στην τελική ευθεία προς αυτές. Αντίθετα μία καλή επίδοση θα ενισχύσει και θα φουσκώσει το ρεύμα νίκης.

Άλλωστε αυτό ήταν και ένα κριτήριο, θεωρούν, που η κυβέρνηση επέλεξε -παραδόξως από θεσμική άποψη- να τοποθετήσει τις ευρωεκλογές στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι στον πρώτο, όπως ήταν το φυσικό: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο αδύναμη επιρροή στη αυτοδιοίκηση από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς των δύο κυβερνητικών κομμάτων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πάει στις ευρωεκλογές, έχοντας μέτρια εμφάνιση στις περιφέρειες και, ειδικά στους δήμους.

Αυτό τον κίνδυνο θέλει να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου με τις τελευταίες κινήσεις της το επόμενο τετραήμερο.

Τέσσερις είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον να εξασφαλίσει το βράδυ των εκλογών ότι θα έχει υποψήφιους σε 9 με 10 περιφέρειες στο δεύτερο γύρο. Πλην της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θεωρεί ότι σε όλες τις άλλες το παιχνίδι ανοιχτό. Τουλάχιστον σε επτά με οκτώ η πρόκριση πρέπει να θεωρείται σίγουρη: Κρήτη, νότιο και βόρειο Αιγαίο, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Ήπειρο, Πελοπόννησο, πιθανότατα στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία, ενώ κρυφές ελπίδες υπάρχουν ακόμη και για την Κεντρική Μακεδονία, όπου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου έχει τις τελευταίες ημέρες δυναμική.

Εάν τα καταφέρει και είναι σε τουλάχιστον 9 ή και 10 περιφέρειες στο δεύτερο γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρόκειται για μια σαφή πρωτιά, αφού κανένα άλλο κόμμα δεν θα έχει τέτοια επίδοση. Η ΝΔ δεν μπορεί σε περισσότερες από 8 με 9, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένο με έξι παρουσίες.

Δεύτερος στόχος, σχετικός με τον πρώτο, είναι η πρωτιά της Ρένας Δούρου στην Αττική. Με ποσοστό γύρω στο 30% το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να μην επικρατήσει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ανεξάρτητα από τον δεύτερο γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια καθαρή νίκη στην Αττική την πρώτη Κυριακή, που θα δώσει την αίσθηση της κυριαρχίας του στις αστικές περιοχές.

Τρίτον, η επίτευξη ενός μεγάλου ποσοστού από τους υποψηφίους του στις περιφέρειες. Το βράδυ της πρώτης Κυριακής ένα από τα στοιχεία που θα μετρήσουν για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα είναι η αναγωγή σε εθνικό επίπεδο των ποσοστών που θα έχουν πάρει οι υποψήφιοι των κομμάτων σε κάθε περιφέρεια. Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα έχει μέτρια επίδοση σε ορισμένες περιφέρειες, όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη και αλλού -όπου έχει αδύναμους υποψήφιους- ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι μπορεί ακόμη και την πρωτιά να πετύχει.

Και τέταρτος στόχος, που σχετίζεται ευθέως με τις εντυπώσεις που θα δοθούν, είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο της Αθήνας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Με την Θεσσαλονίκη να είναι από καιρό εκτός πλάνων και τον Πειραιά να διαψεύδει τις αρχικές ελπίδες μετά την κάθοδο Μώραλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οπωσδήποτε τον νεαρό υποψήφιο της Αθήνας στην επαναληπτική Κυριακή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι απογοητευτική εικόνα ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου στους τρεις μεγάλους δήμους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...