Πρόστιμο – τιμωρία στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Πρόστιμο – τιμωρία στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 03/05/2016 – 16:53

 Πρόστιμο - τιμωρία στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

250.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ

Την επιβολή σκληρών προστίμων σε όσα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες απεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με την πρόταση της για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί σήμερα, έχει σκοπό τον διαμοιρασμό του βάρους από μία ενδεχόμενη νέα προσφυγική εισροή στην Γηραιά Ήπειρο από τα κράτη που αποτελούν εξωτερικά σύνορα, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η πολιτική, που θέλουν να προωθήσουν οι Βρυξέλλες, αποσκοπεί στο να μετατοπιστεί το βάρος από χώρες όπως η Ελλάδα σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση, κυρίως βάσει ενός συστήματος που μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.

Ο μηχανισμός αυτός υποστηρίζεται από μία υψηλή ρήτρα, σε περίπτωση που ορισμένες χώρες δεν επιθυμούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων ασύλου για μια προσωρινή περίοδο.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στο προσχέδιο προβλέπεται πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν γίνεται δεκτός σε κάποια χώρα.

Ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται η εφημερίδα.

«Το μέγεθος της συνεισφοράς μπορεί να αλλάξει, αλλά η ιδέα είναι πως θέλουν να το κάνουν να φανεί σαν κύρωση», λέει ένας αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος τονίζει πως η σε κάθε περίπτωση η τιμή της μη υποδοχής προσφύγων θα είναι εκατοντάδες ευρώ.

Εξάλλου, με ανησυχία παρακολουθεί την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς,  καθώς θεωρεί επιβεβλημένο να στηριχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες στην προσφυγική κρίση.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύστημα κατανομής προσφύγων που οδηγεί περισσότερο ή λιγότερο σε μια αυτόματη αλληλεγγύη».

Και υπογράμμισε: «Στο παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου απέδωσε. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν χώρες που σηκώνουν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού χρειαζόμαστε ένα σύστημα κατανομής που περιλαμβάνει και σύστημα χορήγησης ασύλου. Για να γίνουν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο απαιτείται ωστόσο στήριξη από τις χώρες – μέλη. Προτιμώ πάντως μια μη ιδανική λύση που θα υλοποιηθεί, παρά την ιδανική λύση που θα μείνει στα χαρτιά».

Πάντως, το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί -στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης- άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa», διευκρίνισε ότι για την ώρα η Κομισιόν δεν έχει λάβει αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε πως «η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνο σε Ιταλία και Ελλάδα» και σημείωσε πως «η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική» καθώς και ότι «τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν».

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...