Πρόστιμο 6,6 δισ. ή Διάσπαση αντιμετωπίζει η Google στην Ευρώπη

Πρόστιμο 6,6 δισ. ή Διάσπαση αντιμετωπίζει η Google στην Ευρώπη
H Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τελική φάση της έρευνας των πρακτικών που ακολουθεί η Google στην Ευρώπη, μετά τις κατηγορίες πέντε και πλέον ετών ότι πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, η Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση προστίμου -που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας -ποσό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού τα έσοδα της Google το 2014 έφτασαν τα $ 66 δισεκατομμύρια.

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο διάσπασης του διαδικτυακού κολοσσού, δεδομένου του, μη δεσμευτικού για την Επιτροπή, ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου 2014.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπο προσκείμενο στις συζητήσεις, αναφέρει πως η Επιτροπή ζητά από τις επιχειρήσεις που καταγγέλλουν τις πρακτικές της Google να δημοσιοποιηθούν τα επιχειρήματά τους.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στο πόρισμά της «εντός μερικών εβδομάδων», αναφέρει τέλος το δημοσίευμα, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για συνεδρίαση όλων των Επιτρόπων στις 15 Απριλίου 2015. Διαβάστε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά στην Ε.Ε., ο Εσθονός Άντρους Άσιπ αλλά και τις θέσεις που έχει εκφράσει η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργ.Βεστάγκερ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Η Google κατέχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς στην διαδικτυακή αναζήτηση, και η Κομισιόν επί χρόνια εξετάζει καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν είχε κάνει γνωστό πως δεν έγιναν αποδεκτές από τους θιγόμενους οι νεότερες προτάσεις της για «ισότιμη» προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

Μια από τις αντιρρήσεις τους ήταν ότι οι πλέον προβεβλημένες θέσεις στα αποτελέσματα είναι δεσμευμένες από την Google, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, όταν την ίδια στιγμή όλες οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ακόμα και όταν είναι πιο σχετικές με τα κριτήρια αναζήτησης, θα έχουν λιγότερο πλεονεκτική τοποθέτηση. Μπορείτε να διαβάσετε τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων εκδοτών στην νεότερη πρόταση της Google για διακανονισμό στην Ε.Ε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...