Πρόταση Μ. Σάλλα για να σωθούν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς!

Μιχάλης Σάλλας

Πρόταση για να σωθούν τα σπίτια των κόκκινων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας που τάχθηκε εναντίων ενός μεγάλο κύματος κατασχέσεων και πλειστηριασμών, κάτι που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, έρχεται από το 2017! Μία λύση που «θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών» δήλωσε.

Ο κ. Σάλλας σε συνέντευξη του, τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια μπορούν να «σπάσουν» στα δύο. Το πρώτο μέρος του δανείου π.χ. το 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.  Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

Το υπόλοιπο δάνειο, είπε ο έμπειρος τραπεζίτης, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, «να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back».

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική», τόνισε ο κ. Σάλλας, θυμιζοντας ότι  μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ.

Ο ίδιος επέρριψε μέρος των ευθυνών στους δανειστές, λέγοντας πως, «Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...