Πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο

Εφημερίδα πρωτοσέλιδο

ΤΙ ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ – ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Eνας γρίφος πλανάται πάνω από το Μαξίμου. Ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Θα γίνουν πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο;

Η κυβερνητική πλευρά, Μαξίμου και υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνο το Φθινόπωρο του 2019. Πρόσφατα, το ίδιο δήλωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας στηρίζοντας το στην άποψή του ότι «οι ταμειακές ροές δεν προκαλούν καμία ανησυχία στην κυβέρνηση» και στη δήλωση Τσακαλώτου ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα».

Ωστόσο, πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο καθώς και από το περιβάλλον του ακούγονται ψίθυροι για πρόωρες εκλογές και υπάρχουν στελέχη που το εισηγούνται. Ως προς το χρόνο, μιλούν για τα μέσα ή το τέλος του Φθινοπώρου.

Να δούμε τώρα, τα δεδομένα και που αυτά οδηγούν:

• ΟΚΟΝΟΜΙΑ: Η ενδεχόμενη υστέρηση εσόδων κυρίως την περίοδο που ακολουθεί τον Δεκαπενταύγουστο και ο φόβος για πιθανή ενεργοποίηση του κόφτη, είναι ένα κακό σενάριο για την κυβέρνηση η οποία αδυνατώντας να πάρει περαιτέρω μέτρα ίσως προτιμήσει «ηρωική» προσφυγή στις κάλπες. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχει κερδίσει ένα στοίχημα το οποίο απομακρύνει και το ενδεχόμενο εκλογών.

Βέβαια στην οικονομία, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί παράγοντες, όπως τα έσοδα από τον τουρισμό που φέτος φαίνονται μειωμένα, η συνέχιση των capital controls, αλλά και το διεθνές περιβάλλον καθώς το Brexit κι όχι μόνο αυτό οδηγεί την Ευρώπη σε μια σχετική ύφεση και η παγκόσμια οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της.

• ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Το φθινόπωρο πρόκειται να γίνει η δεύτερη – δύσκολη κι αυτή – αξιολόγηση με βασικό άξονα τα εργασιακά για τα οποία η κυβέρνηση έχει θέσει ορισμένες κόκκινες γραμμές (π.χ ομαδικές απολύσεις, μείωση κατώτατου μισθού κλπ). Αυτό που παίζεται εδώ, είναι να μπορέσει να μειώσει τις..ορέξεις των δανειστών που επιθυμούν να καταβροχθίσουν όλες τις κατά καιρούς κατακτήσεις των εργαζομένων. Αν το καταφέρει θα είναι μία σημαντική νίκη που θα της επιτρέψει συνέχιση του κυβερνητικού βίου. Αν όχι, και πάλι μια «ηρωική» προσφυγή στις κάλπες δεν είναι απίθανη.

• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Είναι γεγονός ότι τόσο το ασφαλιστικό όσο και η φορολογία έχουν πλήξει τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες. Οι συνταξιούχοι υπόκεινται σε αλλεπάλληλες μειώσεις, οι επαγγελματίες στενάζουν από τις υπερβολικές εισφορές, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φτωχοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δείκτες ακόμα και του λιανεμπορίου τροφίμων είναι συνεχώς, πτωτικοί. Ο κόσμος δηλαδή, περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. Αυτή η λαϊκή δυσφορία, εκτός από το ότι έχει φοβίσει το Μαξίμου, αποτυπώνεται πλέον και δημοσκοπικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποχωρεί έναντι της ΝΔ η οποία μπορεί να μην εμφανίζει άνοδο –πώς άλλωστε;– αλλά βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σταθερά πρώτη και με διαφορά.

Η μόνη επιτυχής κυβερνητική αντίδραση σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ανακούφιση των ασθενέστερων, αυτών που πλήττονται περισσότερο και που εν δυνάμει αποτελούν την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Και στους ασθενέστερους βέβαια περιλαμβάνεται πλέον και ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Μια πολύ σημαντική βοήθεια είναι η περαιτέρω διευκόλυνση πληρωμής των οφειλών των πολιτών με ακόμη περισσότερες δόσεις και ρυθμίσεις και όχι με την ακύρωση των 100 δόσεων, αν αδυνατούν να πληρώσουν τα τρέχοντα. Η αναστροφή λοιπόν αυτού του κλίματος δυσφορίας, είναι στη σημερινή συγκυρία το δυσκολότερο έργο για την κυβέρνηση. Αν μπορέσει σταδιακά να το πετύχει, έχει καλώς. Διαφορετικά, η προσφυγή στις κάλπες με άλλου τύπου πρόγραμμα και εξαγγελίες θα είναι μονόδρομος. Και μονόδρομος που μάλλον θα οδηγήσει προς την έξοδο.

Αυτά είναι τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και αποτελούν τον γρίφο σε σχέση με το αν πρέπει να οδηγηθεί ο τόπος σε πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη, το ευρωπαϊκό κλίμα δεν είναι και το ευνοϊκότερο για τη χώρα καθώς η προοπτική ο Σόιμπλε να μεταπηδήσει στην Καγκελαρία προκαλεί ανατριχίλα, το Brexit και η ενδεχόμενη επικράτηση του ευρωσκεπτικισμού, σκληραίνουν περισσότερο τις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα. Επίσης, σε δύσκολη φάση φαίνεται να περνάει το προσφυγικό καθώς αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες οι ροές από την Τουρκία και η στάση του Ερντογάν εξακολουθεί να είναι ο άγνωστος «Χ» ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας αδιαλείπτως. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα; Ασφαλώς κι έχουν, διότι θα μπουν στο ζύγι του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του, που θα σταθμίσουν τον ενδεδειγμένο χρόνο τω εκλογών.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο τώρα. Η ΝΔ επιμένει στη σκληρή πολωτική γραμμή και στο αίτημα για εκλογές παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πείθει για την ικανότητα διακυβέρνησης του κόμματός του, που έχει ταλαιπωρήσει τόσο τον τόπο πρόσφατα. Ωστόσο, στελέχη της δεξιάς παράταξης όπως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο. «Δεν αποκλείω καθόλου να έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο» δήλωσε πρόσφατα στη Real News και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική έχει δύο ταυτόχρονες στρατηγικές και εξετάζει αν θα υποστηρίξει τη μία ή την άλλη.» Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σίμος Κεδίκογλου εκτίμησε ότι η κατάρρευση των εσόδων θα κάνει ελκυστικότερο για τον κ. Τσίπρα το «στρίβειν διά των εκλογών».

Στη λεγόμενη Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΠΟΤΑΜΙ) υπάρχει μία κινητικότητα κι ένας φόβος εκλογικού αιφνιδιασμού που οδηγεί διάφορα στελέχη να μιλούν για κοινό ψηφοδέλτιο άμεσα, δηλαδή για μια πρόχειρη συγκόλληση η οποία έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν σε παρόμοιους χώρους, με αρνητικά αποτελέσματα. Και ο Βενιζέλος τέλος, βλέπει εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ευφυώς, εξακολουθεί σε αρκετά ζητήματα να πατάει σε δυο βάρκες όπως προκύπτει αφενός από τη διαμάχη Σκουρλέτη – Πιτσιόρλα για το 17% της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και από τις δηλώσεις Κυρίτση με αφορμή το Ελληνικό, ότι ο ίδιος είναι «απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων». Ο τελευταίος μάλιστα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Από πού κι ως που στην Ελλάδα για μια επένδυση πρέπει να πάει πίσω το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων; Αν ήταν έτσι, το μετρό θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες και θα είχαν καταστραφεί και τα αρχαία.»

Υπάρχει τέλος και ο αντιεξουσιαστικός χώρος, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο καθαρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν εγκαταλείπει.

Όλα αυτά βοηθούν το κυβερνητικό κόμμα να διατηρήσει τους οπαδούς του και να στηρίξει το… από αρχαιοτάτων χρόνων δίπολο ανάμεσα στη δημοκρατική παράταξη και την επάρατη δεξιά, περιχαρακώνοντας τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και του Κέντρου.

Και βέβαια, το μεγάλο όπλο του Αλέξη Τσίπρα είναι ο πόλεμος κατά της διαπλοκής καθώς με όλες τις διεργασίες που γίνονται (δείπνα νοσταλγών, συναντήσεις επιχειρηματιών με πολιτικούς κυρίως της δεξιάς, αδειοδοτήσεις καναλιών κλπ), θα μπορούσε σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών να ζητήσει περαιτέρω δύναμη για να αντιμετωπίσει τα ντόπια συμφέροντα που τον πολεμούν, σε συνεργασία με ορισμένους εκ των δανειστών.

Αυτό είναι το τοπίο. Με βάση αυτό και την κινητικότητα που θα υπάρξει ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει την προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες. Όπως και ο περσινός, και ο φετινός Αύγουστος περιβάλλεται από μυστήριο. Είναι ένας μήνας όπως λέμε, γκαστρωμένος. Θα οδηγήσει σε ομαλή γέννα ή σε πρόωρο τοκετό; Ο… μαιευτήρας θα κρίνει την κατάσταση και θα λάβει τις αποφάσεις. Μέχρι τότε, ο γρίφος θα παραμένει, περιμένοντας τη λύση του.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...