Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα λεφτά επιμένουν οι Βρυξέλλες

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα λεφτά επιμένουν οι  Βρυξέλλες

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη ήταν το μήνυμα Μοσκοβισί, που επέμεινε στην σημασία της έγκαιρης υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων. Το υπουργείο Οικονομικών ήταν ο επόμενος σταθμός του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το Μέγαρο Μαξίμου.  Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γιώργο Χουλιαράκη, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου όπου ο Γάλλος πολιτικός, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της Δευτέρας».

Με λίγα λόγια η Ευρώπη, δεν έχει υπομονή για παιχνίδι της αναζήτησης ισοδυνάμων και κρατά μία σκληρή, αλλά ξεκάθαρη στάση, που συνοψίζεται στο, «προχωρήστε πρώτα τις μεταρρυθμίσεις και μετά τα λεφτά».

«Υπάρχουν τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα προς διευθέτηση. Εγώ πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας θα επιλυθούν. Αν δεν επιλυθούν, θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία» ξεκαθάρισε ο Γάλλος, που αν και έστειλε μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση και «έκλεισε το μάτι» για εκταμίευση των 2 δισ. της πρώτης υπό – δόσης  στο Eurogroup της Δευτέρας.  

Για την ανακεφαλαιοποίηση, δήλωσε πως  «είναι σύνθετο θέμα. Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών. Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται».
Για το «φλέγον» θέμα του χρέους, τόνισε πως, «θέλουμε να οικοδομήσουμε μία ιστορία επιτυχίας. Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε και το χρέος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις. Η Κομισιόν θα ακούσει και τις προτάσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα προτείνει λύσεις».

Συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας «βλέπει» ο Τσακαλώτος

Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως, «Οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση, μετά να κλείσει η αξιολόγηση και μετά το χρέος. Αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και σε συνθήκες ύφεσης υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Αν υπάρχει καλή πίστη, υπάρχουν πολλές θετικές λύσεις. Αν δεν υπάρχει πίστη, τότε υπάρχουν αντεπιχειρήματα για οποιαδήποτε λύση».

Nτάισεμπλουμ: Πρώτα τα μέτρα και μετά τα λεφτά

Πρώτα η υλοποίηση των μέτρων και μετά τα λεφτά των δόσεων είναι η πάγια θέση της Ολλανδίας, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταισεμπλούμ. Σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o «σκληρός» του  Eurogroup, ξεκαθάρισε πως, θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος». «Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτούμενων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δισ ευρώ.(.)».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...