«Πυρά» ΔΝΤ και ΕΚΤ κατά Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος

«Πυρά» ΔΝΤ και ΕΚΤ κατά Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος

Ανεβαίνουν οι τόνοι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις τάξεις των δανειστών, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) και η ελληνική κυβέρνηση που ασκούν πιέσεις για την ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο και  να μπορεί η χώρα μας να το αποπληρώνει στο μέλλον. Από την άλλη, μία ομάδα κρατών στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία, που αρνούνται σθεναρά την όποια ουσιαστική μείωση. Αυτή η ομάδα κρατών – μελών της Ευρωζώνης κυριαρχούν στο Eurogroup και έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ασφυκτικών πιέσεων με σκοπό να αναβληθεί η ουσιαστική απομείωση του χρέους ακόμα και μία 15ετία. Χαρακτηριστική της κατάστασης, είναι η δήλωση που έκανε ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup ,Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όπου ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε – για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – η οποία έγκειται στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος (…) Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ». Αυτή η τοποθέτησή του, αν και μιλούσε για συναίνεση σε επίπεδο θεσμών, προκάλεσε την άμεση απάντηση από την άλλη πλευρά, όπου αξιωματούχοι των θεσμών ξεκαθάρισαν πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται άμεσα σημαντική ελάφρυνση. Πρώτη ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε πως «το Ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα κινείται σε δύο πόδια». Το ένα είναι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το ασφαλιστικό και την τραπεζική διακυβέρνηση και το δεύτερο αφορά την παρέμβαση στο θέμα του χρέους. Σε ύστερο χρόνο ακολούθησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, όπου και οι δύο ήταν υποστήριξαν την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μ.Ντράγκι: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητά του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του» δήλωσε για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Ιταλός τραπεζίτης επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις του νέου μνημονίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την την ελάφρυση του χρέους.

Στην συνέχεια ο κ. Ντράγκι αναφέρει ακόμη ότι η δεύτερη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ύψους 15 δισ. ευρώ), θα εκταμιευθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, αλλά όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή, είναι ορόσημο για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του έτους.

Τόμσεν: Οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

Οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν φτάνουν, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν που σε δηλώσεις του από την Λίμα του Περού και την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε πως, χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός για την παρουσία του σε παλαιότερη σύνθεση των επικεφαλής εκπροσώπων των δανειστών, κ. Τόμσεν δήλωσε πως, «H Ελλάδα δεν θα καταφέρει να χειριστεί το ζήτημα του χρέους μόνο με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή. Με το ύψος του χρέους να υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ θα απαιτηθεί κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους. Η ελάφρυνση πρέπει να είναι ισχυρότερη από αυτή που εξετάζει η Ευρώπη».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...