«Πυρετός» στην κυβέρνηση για την απλή αναλογική

Τρίτη 28/06/2016 – 22:02200 ΨΗΦΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ                                                                                                                                                                                 Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και τα αποτελέσματα του Brexit, το ενδιαφέρον στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό εστιάζεται στην πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική.
Οι διεργασίες στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης είναι πυρετώδεις, ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να έχει ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία της πρότασης. Το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου είναι αρκετά σφιχτό και επιθυμία τους είναι ως την Παρασκευή να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο «οι διατάξεις του οποίου θα επιφέρουν τις αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο».
Με δεδομένη την απουσία πάντως του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα (2-6 Ιουλίου) και μετέπειτα στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (8-9 Ιουλίου), η συζήτηση και η ψηφοφορία μετατίθεται για τις 10 Ιουλίου και έπειτα.
Με πλαφόν 3% και χωρίς μπόνους
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες διαβεβαιώνουν πως ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθούν τα μικρότερα κόμματα, δεν θα αλλάξει το πλαφόν του 3%. «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να τροποποιηθεί το όριο εισόδου κάτω από το 3%», λένε αρμόδιες πηγές, και επικαλούνται πρωτίστως εθνικούς λόγους. Παράλληλα, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν μείζονα πρωτοβουλία την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. 
«Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας πουν συμφωνούν ή όχι, αυτό είναι το βασικό ερώτημα», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος.Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής και κρατούν χαμηλούς τόνους. Παρακολουθούν με προσοχή τις τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ κοινή πεποίθηση στις μεταξύ τους συζητήσεις είναι ότι «μπορούμε να βρούμε τους 200».Μέχρι στιγμής, πιο κοντά στην υπερψήφιση της πρότασης (πέρα από τους ΑΝΕΛ 9) είναι η Ένωση Κεντρώων(9 βουλευτές) και το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές).
Η εκτίμηση είναι πως και το ΚΚΕ (15 βουλευτές) στο τέλος, δύσκολα θα γυρίσει την πλάτη σε ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Νέα Δημοκρατία (75 βουλευτές) και Ποτάμι (10 βουλευτές).
Αν συνυπολογίσει πάντως κανείς και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές) δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός.Στην περίπτωση που επιτευχθεί η δυναμική της συναίνεσης, ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές και το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει την πολιτική μπάλα στα πόδια του.
Έτσι, μπροστά στην κριτική που δέχονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει παρατεταμένη ακυβερνησία στον τόπο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν με νόημα πως «έτσι κι αλλιώς ήρθε ο καιρός για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις».
Ενδεικτικό στοιχείο των προθέσεών τους για συμμαχίες στο εγγύς μέλλον.
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη στα «Παραπολιτικά»: «η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί συνεργασίες σε μια στέρεη προγραμματική βάση, και όχι σε μία βάση εντελώς τακτικισμού».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...