Πως «διαβάζουν» στο Μαξίμου το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία: Τι φοβούνται και σε τι ελπίζουν μετά τη νίκη Ερντογάν

Πως «διαβάζουν» στο Μαξίμου το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία: Τι φοβούνται και σε τι ελπίζουν μετά τη νίκη Ερντογάν

Στο… μικροσκόπιο του Μαξίμου μπαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία.

Κατά πληροφορίες, μέχρι αργά χθες βράδυ ανέμεναν επίσημες ενημερώσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τους πολύ στενούς του συνεργάτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να είναι αρκετά προσεκτικοί και δεν προχώρησαν σε κανένα επίσημο σχόλιο. Δείγμα μάλιστα των χαμηλών προσδοκιών, ήταν η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη μίνι Σύνοδο από τις Βρυξέλλες. «Δε θέλω να προβώ σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία. Νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν πολύ δημοκρατικά» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση οτι «η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Θετικός αντίκτυπος… υπό προυποθέσεις 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως η σαρωτική νίκη του Σουλτάνου να τον καταστήσει λιγότερο νευρικό και κατ’ επέκταση πιο συνεργάσιμο. Αν και το κλίμα που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως «είναι πάρα πολύ νωρίς» για να μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τη στρατηγική του Σουλτάνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, έτερη πηγή τόνιζε ότι «υπό προυποθέσεις μπορεί να είναι θετική εξέλιξη», εξηγώντας πως προφανώς η Τουρκία έχει μια σταθερή τουρκική πολιτική, από την άλλη όμως η έξαρση των τελευταίων μηνών είχαν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο Ερντογάν. Που σημαίει ότι αφού βγήκε μπροστά, μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση και να πέσουν οι τόνοι.

Αγωνία για τους 2 στρατιωτικούς, φόβοι για τους «8»

Αν και ουδείς μπορεί να το πει δημόσια, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός με δεδομένο ότι παραμένει ανοιχτή «πληγή» η πολύμηνη κράτηση των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης (όπου και καρατούνται από τις αρχές Μαρτίου). Ακόμη δεν  τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο και παρά τις πιέσεις που άσκησε και η Ευρώπη όλο αυτό το διάστημα. Ενώ αναμένεται και νέος γύρος πιέσεων για την απελευθέρωσή τους . 

Από την πλευρά του , ο Ερντογάν βγάζει…καπνούς μετά την απελευθέρωση των «8», έπειτα από την παρέλευση του 18μηνου. Θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δείχνει μονίμως και με κάθε τρόπο στην οδό του Διεθνούς Δικαίου ξεκαθαρίζοντας οτι δεν μπαίνει στη λογική για παζάρια και ανταλλαγές.

Πότε ο Τσίπρας θα σηκώσει το τηλέφωνο

Τις επόμενες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να τον συγχαρεί, ως είθισται.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/335595-Pos-diabazoyn-sto-Maximoy-to-eklogiko-apotelesma-sten-Toyrkia-Ti-phoboyntai-kai-se-ti-elpizoyn-meta-te-nike-Erntogan ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...