Πως θα πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ!

ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!                                                           

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι, αναμένεται να λάβουν αυξημένο  εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ,  τις επόμενες ημέρες, λόγω των αλλαγών στον προσδιορισμό του φόρου. Όμως από τους 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, χιλιάδες είναι αυτοί που πληρώνουν παραπάνω λόγω λαθών στην συμπλήρωση του E9 και χάνουν σε πολλές περιπτώσεις χιλιάδες ευρώ, χωρίς να ξέρουν το γιατί!

Τα λάθη πληρώνονται και επειδή είναι άδικο να πληρώνεις αγροτεμάχιο στα Γρεβενά, ως παραθαλάσσιο οικόπεδο ή ισόγειο  δυάρι για ρετιρέ, σας εφιστούμε την προσοχή στα συνήθη λάθη που γίνονται κατά την συμπλήρωση του Ε9. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει 4μηνη  παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων από το 2010 έως σήμερα. Μάλιστα, δεν είναι μόνο μία καλή ευκαιρία να διορθωθούν λάθη και να μειώθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, αλλά για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως την νέα καταληκτική ημερομηνία, μειώνονται και τα πρόστιμα. Δηλαδή, το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ μειώνεται κατά 50%, στα 50 ευρώ.

Τα συνήθη Τα λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ!

Όταν υπάρχει συνιδιοκτησία πρέπει να δηλώνεται το ποσοστό του κάθε δικαιούχου, αλλιώς το σύστημα θεωρεί πως αυτό είναι το ανώτερο (100%) και ο φόρος πολλαπλασιάζεται! Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι με ποσοστό συνιδιοκτησίας 10%, καλούνται να πληρώσουν, σαν να είχαν το σπίτι όλο δικό τους!  Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια γιατί χρεώνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό χωρίς την μείωση κατά 90%.

Απαραίτητο είναι να συμπληρωθεί το είδος του κτίσματος, αλλιώς αυτό΄ματα θεωρείται κατοικία. Πολλοί έχουν αγροτεμάχια ή άλλα γήπεδα, τα οποία έχουν μέσα κάποιο κτίσμα,  όπως αποθήκη για εργαλεία, ή στέγασμα για πηγάδι, το οποίο όμως αν δεν το δηλώσετε, η εφορία θα το φορολογήσει για κατοικία και ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά!

Ηλικία, και επιφάνεια, του ακινήτου κάνουν τεράστια διαφορά στο ποσό του φόρου και πολλοί ιδιοκτήτες δεν βάζουν την ηλικία του κτηρίου, με αποτέλεσμα ένα «αρχαίο» κτίσμα να φορολογείται ως νεόδμητο!

Χιλιάδες ιδιοκτήτες, δεν συμπληρώνουν σωστά τον όροφο του διαμερήσματός τους, με αποτέλεσμα αυτόματα να υπολογίζεται ο ανώτερος δυνατός και ο φόρος να αυξάνεται αναλόγως! Αν κάποιος έχει διαμέρισμα σε 1ο, 2ο ή 3ο όροφο και δεν το συμπληρώσει, τότε αμέσως η εφορία φορολογεί σαν ήταν ρετιρέ!

Ο ΕΝΦΙΑ θεωρείται από τους πιο άδικους φόρους καθώς δεν έχει σύνδεση με το εισόδημα ή την κατανάλωση του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζητά τεράστια ποσά φόρου, ακόμα και από ανέργους οι οποίοι έχουν ένα ακίνητο! Μετά την κατάργηση αρκετών  εκπτώσεων η αγορά έχει φτάσει στα όριά της και από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, δήλωσε πως, «δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος». Αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ, είναι από τους βασικούς πυλώνες των εσόδων με υψηλά έσοδα που φέτος αναμένεται πως θα ξεπεράσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις ευρώ, των προηγούμενων ετών και από την άλλη έχει πολύ υψηλή εισπραξιμότητα που φτάνει τα 82-85%.

Με τον αρμόδιο υπουργό να παραδέχεται πως, «έχουμε άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα», η κυβέρνηση φαίνεται πως θα διατηρήσει τους φόρους τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί ο σκόπελος του μνημονίου. Ο κ. Αλεξιάδης είπε σχετικά πως, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο Σκάι ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία που είχε δοθεί στους φορολογούμενους για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9,για την οποία εξήγησε πως «έγινε γιατί πολλοί είχαν κάνει λάθη με υπερβολικές τιμές ακινήτων, καθώς σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας φαίνονται ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...