Πόλεμος νεύρων από Τράμπ και Πούτιν

Πόλεμος νεύρων από Τράμπ και Πούτιν

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έτοιμοι να κατακλύσουν τη χώρα μας – Ποιο παιχνίδι παίζει ο καθένας τους στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής

ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ την ανάσα ο κόσμος παρακολουθεί τον πόλεμο νεύρων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες των υπερδυνάμεων αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους και να δοκιμάσουν την ισχύ των οπλικών τους συστημάτων στο πεδίο βολής της Συρίας.

Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι νέοι βομβαρδισμοί, Ουάσινγκτον και Μόσχα προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα θερμό πόλεμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με μήνυμά του στο Twitter αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμών αλλά δεν αποκαλύπτει το χρόνο κατά τον οποίο θα εκδηλωθεί η επίθεση.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ηγέτης υπερδύναμης παίζει με τα νεύρα της ανθρωπότητας.

Μιλώντας με γρίφους που χρειάζονται αποκωδικοποίηση έγραψε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στην Συρία.

Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα τελικά.

Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή μου έκαναν τεράστια δουλειά ώστε να ξεφορτωθεί η περιοχή τον ISIS.

Πού είναι το ευχαριστώ Αμερική», καταλήγει το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δεν εκτίθεται ο ίδιος αλλά βάζει μπροστά τους μηχανισμούς προπαγάνδας.

Έχοντας το πλεονέκτημα των δύο στρατιωτικών βάσεων στην Συρία, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα όπως S300 και S400, η Μόσχα δηλώνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Βέβαια οι Αμερικανοί υπερέχουν σε οπλικά συστήματα, ενώ οι Ρώσοι υπερέχουν στα πυρηνικά, ειδικά μετά τις δοκιμές του νέου διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Παρών στο προσκλητήριο Τραμπ δηλώνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι.

Σε απόσταση αναπνοής από την Συρία βρίσκονται βρετανικά υποβρύχια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτοξεύσουν πυραύλους.

Οι Γάλλοι επιδιώκουν με όχημα τους Αμερικανούς να αποκτήσουν και αυτοί επιρροή στην Μέση Ανατολή, γι΄ αυτό είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμμαχοι της Μόσχας παραμένουν σταθερά το Ιράν και ο Λίβανος που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.

Τα γεωστρατηγικά σχέδια των υπερδυνάμεων είναι γνωστά. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τις συνέπειες που θα προκαλέσει ένας βομβαρδισμός της Συρίας.

Η αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή θα φέρει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε μια Ευρώπη που αρχίζει να γίνεται ξενοφοβική.

Βομβαρδισμός στην Συρία θα σημάνει και επιστροφή των τζιχαντιστών.

Μπορεί ο ISIS να ηττήθηκε στα μέτωπα από τον Άσαντ, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς αλλά μια κατάσταση χάους ευνοεί την επιστροφή του με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Βέβαια δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι ένας θερμός πόλεμος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις στην Μέση Ανατολή μπορεί να πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη και αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

 

 

 

«Πολύ σύντομα» οι αποφάσεις για την Συρία, λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με την Συρία, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε πως υπάρχουν πλέον αποδείξεις για τη χρήση αέριου χλωρίου κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ντούμα την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, στην Συρία φτάνει κλιμάκιο ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το οποίο θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις καταγγελίες, ανέφερε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε παράνομο ενδεχόμενο χτύπημα από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία. «Η απειλή χρήσης βίας εναντίον ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ συνιστά αφ’ εαυτής κατάφωρη παραβίαση της χάρτας του ΟΗΕ» τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Δεδομένων των δηλώσεων που ακούμε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ (στον ΟΗΕ), θα θέλαμε μια απάντηση στο εξής ερώτημα: θα ήταν νόμιμη μια απειλή περί χρήσης βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους; Για να μην πούμε τίποτα για τον αγώνα της Συρίας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και την προσπάθειά της να προστατεύσει την κυριαρχία της» δήλωσε. Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον της στρατιωτικής βάσης Τ-4 στην επαρχία Χομς, το περασμένο Σάββατο, δεν βοήθησε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Συρία. Αναφερόμενη στη φερόμενη επίθεση με χημικά, την οποία χαρακτήρισε φανταστική, τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ντούμα δεν έχουν βρει αποδείξεις.

Προειδοποίηση Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ προειδοποίησε στο μεταξύ ότι το πλήγμα που δείχνουν να ετοιμάζουν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επιβεβαίωση της χρήσης χημικών ήταν αυτό που περίμεναν οι δύο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν λάβουν την απόφαση να χτυπήσουν ή όχι. «Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ  Αλ Άσαντ» δήλωσε ο Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μακρόν-Μέρκελ

Ο Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με το γραφείο της, εξέφρασε την ανησυχία ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την ικανότητα να επιβάλλει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων στην Συρία.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης. «Η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε πιθανά – δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσω – στρατιωτικά πλήγματα» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο Βερολίνο.

Ρωσικά πλοία

Στο μεταξύ, ρωσικά πλοία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινή δήλωση Ρώσου Βουλευτή. Ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως τα σκάφη απέπλευσαν από τη βάση της Μεσογείου για την ασφάλειά τους, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι συνήθης πρακτική» όταν υπάρχουν απειλές επίθεσης.

Η Μέι στέλνει υποβρύχια

Μετά τις επιθετικές αναρτήσεις του με αποδέκτη κυρίως την Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους: «Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στην Συρία. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, μπορεί και όχι» έγραψε στο Twitter. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προεδρία μου, έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να απαλλαγεί η περιοχή από τον ISIS. Πού είναι το “Ευχαριστούμε την Αμερική;”» συνέχισε. Στην Βρετανία, πάντως, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έδωσε εντολή σε βρετανικά υποβρύχια να σπεύσουν στην περιοχή και περιμένει το “πράσινο” φως του υπουργικού συμβουλίου για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Τα βρετανικά υποβρύχια, όπως και αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, φέρουν πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι θεωρούνται ευρέως το κατάλληλο όπλο για ενδεχόμενο πλήγμα στο καθεστώς του Άσαντ.

«Ουδέτερος» Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κατάσταση στην Συρία, και συγκεκριμένα τους τρόπους για τον τερματισμό των χημικών επιθέσεων, μία ημέρα αφού είχε αντίστοιχη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Αγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες, καθώς και με το Ιράν, διευκρίνισε ο Ερντογάν. Η Τουρκία θα διατηρήσει επίσης την παρουσία και τις δραστηριότητές της στην Συρία μέχρι η χώρα να γίνει και πάλι ασφαλής. Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν το θέμα της συριακής κρίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. «Χθες μίλησα με τον Τραμπ σήμερα θα μιλήσω με τον Πούτιν. Είμαστε ενοχλημένοι από το μπρα ντε φερ των χωρών που βασίζονται στις δυνάμεις τους» δήλωσε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε όρια στα σύνορα της καρδιάς μας. Όπου έχουμε αδέλφια που μας έχουν ανάγκη, πρέπει να σπεύσουμε. Με τη βοήθεια του θεού θα φέρουμε ασφάλεια σε περιοχές της Συρίας για να επιστρέψουν οι πολίτες στα σπίτια τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Δύση.

Οι πύραυλοι S-300

Την ίδια ώρα η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα με αξιωματούχους της χώρας να λένε πως θα καταρρίψουν κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί από τις ΗΠΑ ή σύμμαχο τους. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν εγκαταστήσει στην Συρία. Οι πύραυλοι S-300 και οι ακόμα πιο σύγχρονοι S-400 δημιουργούν ένα «αδιαπέραστο» δίχτυ ασφαλείας γύρω από την Συρία. Οι S-400 είναι το πλέον προηγμένο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας και αποτελούνται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328403-Polemos-neyron-apo-Tramp-kai-Poytin ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...