Πόρισμα-φωτιά για καρτέλ στα δημόσια έργα

Πόρισμα-φωτιά για καρτέλ στα δημόσια έργα

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥσ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Το πόρισμα – φωτιά της επιτροπής ανταγωνισμού για το καρτέλ στα δημόσια έργα καίει στην κυριολεξία τρεις μεγάλους εθνικούς εργολάβους που είναι ιδιοκτήτες αντίστοιχων μεγάλων ομίλων. Το πόρισμα που έχει ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να σταλεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης διαπιστώνει με τεκμηριωμένα στοιχεία – πολλά από τα οποία προέρχονται από καταθέσεις και έγγραφα τα οποία έχουν κατασχεθεί – τη συγκρότηση καρτέλ στα δημόσια έργα μέσω του οποίου οι τρεις εθνικοί εργολάβοι χειραγωγούσαν τους διαγωνισμούς και τίναζαν στα ύψη το κόστος των δημόσιων έργων.

Το καρτέλ λειτουργούσε σαν εγκληματική συμμορία τα είκοσι τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να σβήσουν από το χάρτη πολλές τεχνικές εταιρείες που βρίσκονταν εκτός συστήματος διαπλοκής. Οι τρεις εθνικοί εργολάβοι μοίραζαν μεταξύ τους τις κερδοφόρες δουλειές καθορίζοντας με εναρμονισμένες πρακτικές και το κόστος των έργων σε συνεργασία πάντα με παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και έχοντας εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία από το πολιτικό σύστημα. Το πόρισμα είναι φωτιά για τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας γιατί τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα οδηγήσουν αναγκαστικά στο κλείσιμο των εταιρειών αυτών οι διοικήσεις των οποίων θα αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής συμμορίας. Γι΄ αυτό το τελευταίο διάστημα το σύστημα της διαπλοκής πιέζει ασφυκτικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να καθυστερήσει τη δημοσιοποίησή του ενώ παράλληλα γίνονται κινήσεις και στο παρασκήνιο προκειμένου οι εθνικοί εργολάβοι να πέσουν στα μαλακά. Οι διαπλεκόμενοι ιδιοκτήτες των τριών ομίλων άρχισαν ήδη να κινδυνολογούν και να χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους στις εταιρείες αλλά και την πορεία των μεγάλων έργων τα οποία έχουν αναλάβει. Ισχυρίζονται ότι αν κλείσουν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι τότε οι ξένοι θα αλώσουν την αγορά των έργων ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους εθνικούς εργολάβους που είχαν συγκροτήσει το καρτέλ ζημιώνοντας το δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια, ενώ παράλληλα οδήγησαν σε κλείσιμο δεκάδες τεχνικές εταιρείες που βρίσκονταν έξω από το κόλπο. Με δεδομένο ότι οι τρεις μεγάλοι όμιλοι διαθέτουν ισχυρή δύναμη κρούσης στα Μέσα Ενημέρωσης, οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού το καρτέλ είχαν συγκροτήσει οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ συμφερόντων του μεγαλοεκδότη Γιώργου Μπόμπολα J&P ABAΞ των Παρασκευαΐδη και Ιωάννου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμφερόντων Περιστέρη. Οι τρεις όμιλοι μονοπωλούν για δεκαετίες τα δημόσια έργα ενώ συμμετέχουν σε όλες τις κοινοπραξίες των εθνικών οδών. Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αναθεωρήσει κάποιες από τις ληστρικές συμβάσεις ενώ θα έπρεπε να έχει επιταχύνει τις διαδικασίες δημοσιοποίησης του πορίσματος προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων από τη ζημιά που προκάλεσε το καρτέλ. Καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στην «Κυριακάτικη kontranews» ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συναλλαγές με το καρτέλ των εργολάβων προσθέτοντας ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα επιβληθούν τα πρόστιμα και ο φάκελος θα σταλεί στη δικαιοσύνη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...