«Πύρινο καπέλο» στις εισφορές του ΟΑΕΕ

«Πύρινο καπέλο» στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 25/04/2016 – 10:16

OAEE

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 300% ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Φωτιά στις τσέπες χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ βάζουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων φτάνουν και στο 200-300% ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα εισοδήματα των 11.000-13.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα έρχονται μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και άνω των 1.100 ευρώ. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σημερινοί συνταξιούχοι με άθροισμα σύνταξης και επικουρικής άνω των 1.300 και των 1.100 ευρώ θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Ειδικότερα:

  • Η ΕΣΕΕ από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασης της Κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό (Ιανουάριος 2016) είχε διαφωνήσει με τον προβλεπόμενο τρόπο καθορισμού της ασφαλιστικής υποχρέωσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτό γιατί, ενώ η φιλοσοφία διασύνδεσης της εισφοράς με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ανταποκρίνονταν σε ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, η πρόβλεψη ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στο δεκαπλάσιο του υφιστάμενου κατώτατου μισθού (άγαμος άνω των 25 ετών – 586 ευρώ), ήτοι τα 5.860 ευρώ, ήταν αυθαίρετη και πέρα από κάθε λογική.
  • Οι επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου (ΟΑΕΕ) ξεκινούν από τα εισοδήματα των 11.000 – 13.000 ευρώ (αναλόγως και της ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ που εντάσσονται) και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια να εκτινάσσονται ακόμη και περίπου 200% – 300% υψηλότερα απ’ το ισχύον καθεστώς του ΟΑΕΕ.
  • Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο επιφυλάσσουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και νυν εργαζομένους. Προκειμένου να διατηρηθεί στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα η χορήγηση συντάξεων όσων εργάστηκαν για λίγα χρόνια με μικρό εισόδημα (νυν συνταξιούχων), «θυσιάζονται» μέσω της συρρίκνωσης των συντάξιμων αποδοχών τους, οι εργαζόμενοι με πολλά έτη συνεχούς ασφάλισης.
  • Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, ακόμη και οι νυν συνταξιούχοι με μεικτές αποδοχές (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) άνω των 1.300 ευρώ ή 1.100 ευρώ καθαρών αποδοχών, θα υποστούν περικοπή των συντάξιμων αποδοχών τους. Οι επισημάνσεις που μόλις προηγήθηκαν επιβεβαιώνουν τις στρεβλώσεις, τα αντικίνητρα εργασίας και την ενθάρρυνση της εισφοροδιαφυγής που παράγει το προς ψήφιση νομοσχέδιο, στερώντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...