Πώς γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο στην Κύπρο

Πώς γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο στην Κύπρο
Διαβάστε για τις παρελάσεις και το πώς αυτές πραγματοποιήθηκαν και σε Πάτρα και Χανιά
Με δοξολογίες, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Λευκωσία, με την καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής πρεσβείας, στην οποία πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

Νωρίτερα, τελέστηκε δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε λύπη γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και γιατί “η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη”. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός επισήμανε ότι το σημερινό μήνυμα για τον Κυπριακό λαό είναι το μήνυμα του θάρρους με το οποίο θα μπορέσει να υπερβεί τις παρούσες δύσκολες και να προχωρήσει μπροστά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης την αυριανή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, λέγοντας πως “το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του”.

Εξάλλου, τα πολιτικά κόμματα σε μηνύματα τους υπογράμμισαν την ανάγκη για ενότητα, αντίσταση και αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Επισημαίνουν επίσης ότι οι σημερινές συνθήκες με την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να αντιμετωπισθούν με συλλογικότητα και υπευθυνότητα.

Πάτρα
Με την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Νωρίτερα το πρωί εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα. Από την πλευρά της η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά λίγα λεπτά με την έναρξη της παρέλασης, απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων και επετράπη η διέλευση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων έξω από την Αγγλικανική εκκλησία, όπου το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είχαν πέσει οι πρώτες βόμβες από τα ιταλικά αεροπλάνα.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαος Μαντζούφας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει για μία ακόμη φορά.

Χανιά
Παρουσία του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκαν στα Χανιά οι εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του ΟΧΙ.

Το μεσημέρι στην λεωφόρο Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η παρέλαση τμημάτων της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας, παραδοσιακών συλλόγων, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων. Η εξέδρα των επισήμων σε έκταση 100 μέτρων και από τα δύο τμήματα είχε αποκλειστεί με κάγκελα και η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο επιτρεπόταν μόνο σε διαπιστευμένα άτομα.

Σε δηλώσεις του ο κ.Τσόκας αναφέρθηκε στο νόημα του εορτασμού του ΟΧΙ λέγοντας: «Εύχομαι όλοι να παίρνουμε τα μαθήματα ότι οι δοκιμασίες ενός έθνους είναι η καλύτερη αφορμή για να είμαστε ενωμένοι». Την Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης που δήλωσε: « Με τα διδάγματα του 1940 θα πρέπει να συνεχίσομε ενωμένοι. Να ξεχνάμε το εγώ και να προσχωρούμε συνεχώς στο εμείς για να μπορέσομε να αντιμετωπίσομε τις επιβουλές».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης δήλωσε: «Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της και εμείς οφείλομε να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία. Στις σημερινές δυσκολίες της πατρίδας μας ας αντλήσουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας από την ιστορία μας, το μήνυμα (ότι) όταν οι Έλληνες έχουν ομοψυχία, φρόνημα και πίστη στην ιστορία, μπορούν να τα καταφέρουν απέναντι και κόντρα στις προβλέψεις».

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αφού αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας, εξέφρασε την αντίθεση του στις σιδηρόφρακτες παρελάσεις και έκανε γνωστό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε στο εξής να μην γίνονται έτσι οι παρελάσεις.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Το παρών έδωσαν ακόμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το σύνολο των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...