Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 11/05/2016 – 21:31

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές

ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ «ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες παγκοσμίως, αν όχι η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών, είχε στηθεί σε βάθος 10ετίας από επιτήδειους που παρουσιάζονταν ως χρηματιστές και έπειθαν τα θύματα τους ,επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμη και πολιτικά πρόσωπα της Ουκρανίας, να κάνουν επενδύσεις από τις οποίες θα είχαν εγγυημένες υψηλές αποδόσεις.

Ανάμεσα στα θύματα, που φτάνουν τα 70 με ολόκληρες στρατιές οικονομικών συμβούλων από πίσω τους, είναι και ένας πολύ γνωστός εφοπλιστής στην Ελλάδα , από τον οποίο κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η  Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων , μετά από σχετικά εντάλματα,  συνέλαβε συνολικά 5 άτομα, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών καθώς και 3 γυναίκες 35, 39 και 48 ετών, και συγκεκριμένα τη σύζυγο του 48χρονου και δύο γραμματείς του ,ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις και σε άλλους 18 εκ των οποίων οι 12 είναι Έλληνες , δύο Τούρκοι, δύο Κύπριοι, ένας Ρώσος και ένας Ινδός, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της

-ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης

-απάτη και άμεση συνέργεια σε αυτή

-ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα.

Παράλληλα, εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης , ένας διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας από όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή και την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ο «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ» ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

 «Εγκέφαλος» της απάτης είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 48χρονος συλληφθείς , ο οποίος εμφανιζόταν ως «γκουρού» των οικονομικών , ομότιμος καθηγητής, πρόσωπο της χρονιάς και «ειδήμων»  στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος.

Με αυτό τον τρόπο έπειθε πολλούς επιφανείς ανθρώπους να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά με στόχο μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα. Παράλληλα ήταν λάτρης της χλιδάτης ζωής ενώ πολύ συχνά βρισκόταν στα πρώτα τραπέζια νυχτερινών κέντρων σκορπώντας χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2010 είχε απασχολήσει τις Αρχές , καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , ενώ τρία χρόνια αργότερα αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας λόγω «νομικής πλάνης».

Στο κόλπο είχε μπει και ένας 53χρονος, εθιμοτυπικά πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, ο οποίος πήγε στις αρχές τον Αύγουστο του 2015,  τρομοκρατημένος ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του και σήμερα βρίσκεται σε «πόλεμο» με τον 48χρονο «βασιλιά της πυραμίδας» όπως χαρακτηρίζεται, καταθέτοντας μάλιστα μηνύσεις σε βάρος του , αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια.

Ωστόσο σύμφωνα με την Αστυνομία, προκειμένου να γίνονται πειστικοί οι… απατεώνες , έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια ενώ δελέαζαν και καινούργια πρόσωπα να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ OFFSHORE

Η οργάνωση και οι επενδυτές- θύματα χρησιμοποιούσαν 60 offshore εταιρείες με έδρες φορολογικούς παραδείσους όπως το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ και  τις Σεϋχέλλες ενώ διατηρούνταν λογαριασμοί σε δεκάδες χώρες όπως τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες και αρκετές ακόμα. Ακόμη είχαν ιδρυθεί  τρία funds , και  διακινήθηκαν διατραπεζικά, κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ.

Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ. Την ίδια ώρα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα χρήματα που δόθηκαν στους απατεώνες χρηματιστές, ξεπερνούν τα 2 δις ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό καθώς μέρος των χρημάτων αυτών ίσως να είναι μαύρο.

Η οργάνωση μάλιστα διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία  funds , συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με τη χρησιμοποίηση πολύπλοκων μεθόδων «ξεπλύματος» και μέσω διάφορων τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις Ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΟΜΩΝ

Ο 48χρονος, διάνοια στα μαθηματικά, το 2005 ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα. Πέντε χρόνια μετά, το 2010 και ενώ έχει μπει στο κόλπο και ο 53χρονος ίδρυσαν εταιρεία στην Ουαλία με το ίδιο αντικείμενο στην οποία έβαλε πραγματικό δικαιούχο τη σύζυγο του.

Το 2012 έγινε και η μεταφορά της έδρας της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο και παράλληλα την ίδια χρόνια ίδρυσαν δύο  νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...