Πώς η πτώση του «μαύρου χρυσού» επηρεάζει αγορές και ομόλογα

Πώς η πτώση του «μαύρου χρυσού» επηρεάζει αγορές και ομόλογα
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες  εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου να προχωρήσουν στην μείωση των κεφαλαιουχικών  τους δαπανών
Η μεγάλη βουτιά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την στάση που κρατά ο OPEC πάνω στο θέμα,  καθώς τα μέλη της έδειξαν ανίκανα να συμφωνήσουν σε μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δημιουργεί αναμφίβολα νικητές και χαμένους.

Οι ενεργειακές εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες από την κατρακύλα που έχει πάρει η τιμή του “μαύρου χρυσού”. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες  εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου να προχωρήσουν στην μείωση των κεφαλαιουχικών  τους δαπανών.

Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές, πέρα από προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και πολύ καλές ευκαιρίες σε ορισμένες εταιρείες πετρελαίου. Για παράδειγμα, το φθηνότερο πετρέλαιο ευνοεί ορισμένες αναδυόμενες αγορές όπως της Ασίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.

Ισχυρός όμως είναι ο αντίκτυπος και στις αποδόσεις των ομολόγων ιδιαίτερα στην Ευρώπη οι οποίες συνεχίζουν να πέφτουν. Ειδικότερα το γερμανικό 10ετές ομόλογο κατέγραψε κατακόρυφη πτώση καθώς η απόδοσή του άγγιξε το 0,70% την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η πτώση των αποδόσεων ήταν μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η τάση έγινε ορατή σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες. Σημαντική αιτία αποτέλεσε και η η επιβράδυνση που καταγράφει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.  Αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η έλλειψη προσφοράς ομολόγων ασκεί σημαντικές πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου βυθίστηκε κάτω από το 3%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κάτω του 2,2%.

Ωστόσο, η έλλειψη της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση έχει επίσης συνέπειες. Η JP Morgan εκτιμά ότι το 2015, η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 400.000.000.000 δολάρια.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...