Πώς οι τράπεζες θα διαγράψουν μέχρι και 25 δις χρεών!

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019 – ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΤτΕ                                           

Διαγραφές δανείων πάνω από 24,5 δις ευρώ ετοιμάζουν οι τράπεζες μέχρι το 2019! Για να επιτύχουν τους στόχους που έχει βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων κατά 41 δις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει όχι μόνο να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να αντισταθμίσουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

 Αν και το πλάνο των τραπεζών αναμένεται να πάρει μορφή μέσα στον επόμενο μήνα, με προβλέψεις 60 δισ. ευρώ, έχουν τα περιθώρια  για μεγάλες διαγραφές, δανείων, ειδικά στο κομμάτι που και οι ίδια οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ πίσω το σύνολο της οφειλής!

  Η αρχή γίνεται με διαγραφές, αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, μέσα στο έτος, ενώ αυτές του 2015 περιορίστηκαν μόνο στο 1% των συνολικών κόκκινων ανοιγμάτων.

 Με τα νέα κόκκινα δάνεια να εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ, οι τράπεζες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε ανάλογου ύψους διαγραφές για μην ξεφύγουν από τους στόχους τους.  Σύμφωνα με τα σχέδια, που κατέθεσαν οι συστημικές τράπεζες, υπάρχουν προβλέψεις για διαγραφές δανείων ύψους έως 25 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.

 Όμως εκτός από τα νέα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν και τα υπόλοιπα βαρίδια, τα κόκκινα δάνεια ύψους 108 δις κατά 41 δις ευρώ. Αυτό αναμένεται να γίνει με το νέο μπαράζ νέων ρυθμίσεων ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ που θα κάνει τα κόκκινα δάνεια… πράσινα, τα δάνεια αξίας 5,4 δισ. ευρώ που θα πουληθούν  στα funds και άλλα 7,6 δισ. ευρώ που θα καλυφθούν με ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...