Πώς ο Ερντογάν… “παραιτεί” τον Νταβούτογλου

Πώς ο Ερντογάν… "παραιτεί" τον Νταβούτογλου

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 04/05/2016 – 22:37

Πώς ο Ερντογάν... "παραιτεί" τον Νταβούτογλου

ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ                                                                      

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί στην Τουρκία καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να είναι έτοιμος να παραιτηθεί εξαιτίας άγριας κόντρας με τον Πρόεδρο και ομόσταυλό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Νταβούτογλου συνεκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος για το πρωί της Πέμπτης (5/5) λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης (4/5).

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας θεωρούν δεδομένο ότι ο κ. Νταβούτογλου θα ανακοινώσει στα μέλη του κόμματός του πως δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν από το μεσημέρι της Τετάρτης στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως και να έχει η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ρευστή και η πολιτική κρίση είναι γεγονός.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η επίσπευση της συνάντησης Νταβούτογλου – Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά επισπεύσθηκε, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται την αποχώρηση, καθώς στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη (ΑΚP), τόνισε με νόημα ότι δεν είναι προσκολλημένος με αξιώματα, ενώ μίλησε για απόρριψη οποιασδήποτε θέσης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, καθώς σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί, είχε δηλώσει ότι δεν έχει καταλήξει στις αποφάσεις του. Προφανώς, μετά και τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποσαφήνισε τις σκέψεις του, τις οποίες θα ανακοινώσει το πρωί της Πέμπτης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, καθώς είχε αναγκαστεί να παραχωρήσει το δικαίωμα ορισμού προέδρων στις τοπικές οργανώσεις.

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ασκούσαν κριτική στον Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας πως «δεν κατάφερε να υπηρετήσει σωστά τον Σουλτάνο». Η κριτική προερχόταν από ανώνυμα κείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, πίσω από τα άρθρα κρυβόταν δημοσιογράφος που πρόσκειται στο περιβάλλον του Ερντογάν. Στα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσιάζεται δυσαρεστημένος από τον πρωθυπουργό της χώρας, δείχνοντας την προτίμησή του στον υπουργό Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι και ο γαμπρός του και υπουργός Ενέργειας, Σερχάτ Αλμπαϊράκ.

Διαβάστε επίσης: Φήμες παραίτησης Νταβούτογλου

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...