Π. Σκουρλέτης: Αποζημίωση της ΔΕΗ στο 100% για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Π. Σκουρλέτης: Αποζημίωση της ΔΕΗ στο 100% για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Η αποζημίωση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να ρισκάρει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Μιλώντας σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι:
•    Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
•    Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.
•    Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
•    Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για προσβλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων καθώς όπως είπε ορισμένοι ξεχνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Αντίθετα, όπως είπε, οι συζητήσεις είναι πιο εύκολες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ουδείς έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων.

Το επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση αφορά τις δημοπρασίες «φθηνής» ενέργειας από τη ΔΕΗ (είναι οι λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ) με στόχο να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ορισμένοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επαναφορά του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, το όποιο όπως είπε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει. «Η μετάβαση στο νέο μοντέλο δεν θα γίνει με βίαιο τρόπο και σε βάρος της ΔΕΗ αλλά με βάση την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.
Αναφερόμενος στα λοιπά ενεργειακά θέματα ο κ. Σκουρλέτης τόνισε τέλος ότι κεντρικός γνώμονας είναι η προστασία των καταναλωτών από συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων και η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...