Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έναν ανοιχτό πόλεμο από διαπλεκόμενα ΜΜΕ

Συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλο.panos-skourletis

Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχατε χειριστεί προσωπικά το θέμα του ασφαλιστικού. Εκτιμάτε, εντέλει, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές συντάξεις;

Η επιλογή της μη μείωσης των συντάξεων αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της πρότασης μας για το ασφαλιστικό, όχι μόνο γιατί οι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και θα ήταν εντελώς άδικο να υποστούν ακόμα μία  μείωση, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Πάνω από το 50% των σημερινών νοικοκυριών στηρίζεται σε αυτές τις συντάξεις, κατά συνέπεια αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε άλλη μια μείωση στις συντάξεις αλλά και τι επιπτώσεις θα είχε  αυτή για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  Αν, δε,  υπολογίσουμε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας μείωσης στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την αγορά, τότε θα μιλάμε για άλλο ένα υφεσιακό επεισόδιο στην οικονομία.

Αν οι εταίροι πιέσουν την κυβέρνηση και ζητήσουν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και μειώσεις ακόμα και στις κύριες συντάξεις, μπορεί να αποτελέσει λύση η προσφυγή στην κάλπη; Έχουμε, για παράδειγμα, τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει ανάγκη προσφυγής στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν τολμά να το ξεστομίσει ούτε η αντιπολίτευση. Πιστεύω πως η κυβέρνηση, η οποία είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί πριν από τις εκλογές, δεν στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αυτό που εισπράττουμε από την κοινωνία είναι η ανάγκη να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με σταθερά βήματα στον δρόμο που θα μας οδηγεί εκτός ύφεσης.

Κατά τη γνώμη σας, κύριε υπουργέ, με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες συνεχώς διογκώνονται;

Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών αντιδράσεων διαμεσολαβείται από τον παραμορφωτικό φακό των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν έχουν ως αίτημα την πτώση της κυβέρνησης, όπως επιδιώκει η εγχώρια διαπλοκή μαζί με τους πολιτικούς προστάτες της. Εκφράζουν, όμως την πραγματική αγωνία ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απάντησης σε όσους σήμερα κινητοποιούνται. Οι κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που εκφράζουν μια αυθεντική φωνή αγωνίας και δεν εντάσσονται σε άλλους σχεδιασμούς, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ουσιαστικά ότι θα είναι καταστροφή για τη χώρα, αν η αξιολόγηση πάει για τον Μάιο – Ιούνιο. Με τις διαφορές και τις αποκλίσεις που υπάρχουν με τους εταίρους, βλέπετε ότι θα μπορούσε να κλείσει έως τον Μάρτιο η διαδικασία της αξιολόγησης;

Ο χρόνος δεν είναι μια ουδέτερη παράμετρος για την υπόθεση της διαπραγμάτευσης και, κατ´ επέκταση, για την αρχή της εξόδου από την κρίση. Όσο η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παρατείνεται,  η επίδραση αυτής της παράτασης επιδρά αρνητικά σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας,  αλλά και στην ψυχολογία και τις αντοχές του κόσμου. Άρα,  πρόθεσή μας είναι να κλείσει έως τον Μάρτιο η διαπραγμάτευση. Εκτιμώ, επίσης, πως ένα μεγάλο μέρος των δανειστών επιθυμεί το ίδιο –  δεν θα έλεγα το ίδιο για το ΔΝΤ.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στην επικοινωνία όσο και στον συντονισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα,  όσα συμβαίνουν με τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις σε συνδυασμό με τις δημόσιες αντιδράσεις των υπουργών. Κατά τη γνώμη σας,  πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ή διορθώσεις στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης;

Δεν συμφωνώ με τις επισημάνσεις τους ερωτήματος σας.  Στον τομέα της επικοινωνίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έναν ανοιχτό πόλεμο από διαπλεκόμενα ΜΜΕ που δεν έχει προηγούμενο. Τα «μέσα» αυτά έχουν πάρει  διαζύγιο με την δημοσιογραφική δεοντολογία, παραπληροφορούν και κάνουν το άσπρο μαύρο. Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για εννέα γνωστές ιδιωτικοποιήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου και με βάση τη δέσμευση αυτή και μόνο κινείται. Και όσο για τις υποτιθέμενες αντιδράσεις των υπουργών, είναι άλλο ένα δείγμα αξιοπιστίας.

Σε ποια φάση βρισκόμαστε σε σχέση με την επένδυση στις Σκουριές;

Η κυβέρνηση κινείται πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τον σεβασμό στη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούμε τις μελέτες που έχουν κατατεθεί εκ μέρους της εταιρείας μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο χρονικά περιθώρια. Πάντως,  οι δηλώσεις και η παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας καθώς και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της από τον Καναδά δείχνουν πως οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατά κύριο λόγο με γνώμονα της εξελίξεις στην αγορά χρυσού. Έτσι μπορεί, άλλωστε, να ερμηνευθεί και η στάση της απέναντι στο μέλλον της επένδυσης και όχι με βάση τις προσχηματικές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, που με προκλητικό τρόπο διατυπώθηκαν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας.

Τι σηματοδοτεί το ταξίδι στο Ιράν,  ιδιαίτερα για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας;

Μια νέα περίοδος ανοίγει στις σχέσεις Ελλάδας –  Ιράν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες που επισκέπτεται το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το Ιράν. Τα θέματα της ενέργειας αποτελούν το κορυφαίο πεδίο της συνεργασίας μας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές συνεργασίες μεταξύ ιρανικών και ελληνικών εταιρειών. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα απολύτως θετικό ταξίδι, που θα επιφέρει αρκετά οφέλη για τη χώρα μας.

 

The post Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έναν ανοιχτό πόλεμο από διαπλεκόμενα ΜΜΕ appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...